Berlusconi propune închiderea graniţelor Italiei pentru muncitorii români

Liderul opoziţiei italiene, Silvio Berlusconi, a cerut Italiei să închidă graniţele pentru muncitorii români, apreciind că trebuie impus un moratoriu în acest sens după uciderea unei italience, pentru care este acuzat un roman de origine romă, relatează Daily Mail în ediţia electronică de duminică.

Urmărește
4 afișări
Imaginea articolului Berlusconi propune închiderea graniţelor Italiei pentru muncitorii români

Silvio Berlusconi propune închiderea graniţelor Italiei pentru muncitorii români

"Dacă aş fi fost în guvern, aş fi făcut-o", a declarat Berlusconi, într-un interviu publicat de cotidianul La Stampa.

După uciderea Giovannei Reggiani, în vârstă de 47 de ani, Guvernul de la Roma a adoptat un decret care facilitează expulzarea cetăţenilor din state UE consideraţi periculoşi. În baza decretului, autorităţile de pe teritoriul întregii ţări au început să semneze ordine de repatriere pentru cetăţeni europeni cu cazier penal sau consideraţi periculoşi pentru siguranţa publică.

Decretul va trebui însă aprobat de Parlament, unde forţele de centru-stânga ale premierului Romano Prodi dispun de o majoritate instabilă.

Berlusconi a declarat că nu a decis încă dacă deputaţii săi conservatori vor vota în favoarea măsurii propuse de guvern.

Unul dintre principalii aliaţi ai lui Berlusconi, Gianfranco Fini, liderul partidului italian de centru-dreapta Alianţa Naţională, a declarat că partidul său va aproba decretul numai dacă măsurile vor fi extinse, pentru a-i include şi pe cetăţenii UE care nu au mijloace de a se întreţine în Italia. Un alt lider al dreptei, Roberto Calderoli, a propus înfiinţarea de patrule care să asigure siguranţa oraşelor italiene în faţa imigranţilor.

În dezbaterea declanşată în Italia a intervenit şi Papa Benedict al XVI-lea, care a reamintit autorităţilor că imigranţii au atât obligaţii, cât şi drepturi. Vaticanul are, în mod tradiţional, o influenţă considerabilă în politica italiană, iar Suveranul Pontif a vorbit duminică, adresându-se pelerinilor din Piaţa Sf. Petru, despre relaţiile dintre imigranţi şi populaţiile locale. El şi-a exprimat speranţa că "aceia care au de-a face cu securitatea şi programele de întâmpinare ştiu cum să folosească instrumentele pentru garantarea drepturilor şi obligaţiilor care reprezintă fundamentul" coexistenţei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici