Berlusconi speră să se relanseze prin summitul G8

Premierul Italiei, Silvio Berlusconi, afectat de o serie de scandaluri privind viaţa sa privată, mizează pe summitul G8 pentru relansarea imaginii atât pe plan intern, cât şi pe plan extern.

10 afișări
Imaginea articolului Berlusconi speră să se relanseze prin summitul G8

Berlusconi speră să se relanseze prin summitul G8 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Graţie G8, Silvio Berlusconi şi-ar putea recupera credibilitatea pierdută. Ne-a obişnuit cu surprizele. Dacă va evita gafele, va fi o bună ocazie să îşi recapete punctele", afirmă Marco Tarchi, profesor la Universitatea din Florenţa.

În ultimele două luni, Berlusconi a fost implicat în numeroase scandaluri. Forţat să ofere explicaţii în legătură cu relaţia pe care o are cu adolescenta Noemi, Berlusconi a negat că ar frecventa minore, aşa cum l-a acuzat soţia sa când a anunţat că va divorţa.

Criticat de Biserica Romano-Catolică, cea care i-a recomandat să adopte un stil de viaţă mai serios, Berlusconi a fost implicat ulterior în alt scandal, cel privind paprticiparea unor dame de companie la petrecerile din vilele sale.

"Pe plan personal, această situaţie este cea mai dificilă pentru Berlusconi în ultimii 15 ani, deşi din punct de vedere politic a avut şi momente mai grele. În alegerile europene din iunie, PdL nu a obţinut succesul scontat, dar a confirmat că este prima forţă politică a ţării", subliniază Mario Tarchi.

Popularitatea lui Silvio Berlusconi nu a pierdut decât două puncte procentuale, coborând de la 51 la sută la 49 la sută, potrivit ultimului sondaj Ispo/Gruppo Phonemedia publicat de Corriere della Sera.

Un alt sondaj, al Institutului Ipsos, oferă şi o explicaţie: 36 la sută dintre italieni cred că Berlusconi este victima unei conspiraţii.

"Berlusconi este convins că italienii îl doresc aşa cum este şi nu nu îşi dă seama de pericolele la care se expune. Norocul său este că niciunul dintre aliaţii săi nu a vorbit în public despre un succesor al său", subliniază Sergio Romano, fost ambasador şi editorialist la Corriere della Sera.

Relativa indulgenţă de care Berlusconi beneficiază în Italia este practic absentă în străinătate, în special în lumea anglo-saxonă, notează Romano.

Conştient de riscurile pe care le comportă aceste scandaluri, preşedintele Giorgio Napolitano a cerut încetarea polemicilor în contextul summitului G8 care se va desfăşura săptămâna aceasta în oraşul L'Aquila.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici