Încă un război stă să izbucnească în lume. „Dacă ar exista un atac fără precedent, trupele americane ar apăra Taiwanul”, a afirmat Joe Biden la la CBS, în emisiunea „’60 Minutes”, care a fost difuzată aseară, perturbând şi mai mult echilibrul deja instabil dintre China şi Statele Unite.
Declaraţiile preşedintelui american se adaugă la o serie de acţiuni – cel mai recent vizita în Taiwan a preşedintelui Camerei – Nancy Pelosi -, care sunt interpretate de Beijing ca o ingerinţă externă gravă.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, în cadrul briefing-ului zilnic, şi-a exprimat „opoziţia fermă” faţă de opiniile lui Biden şi, comentând interviul, a declarat că China „îşi rezervă dreptul de a lua toate măsurile necesare”.
„Spre deosebire de Ucraina, pentru a fi clar, ar apăra forţele americane, bărbaţi şi femei din SUA, Taiwanul în cazul unei invazii chineze?”, a fost chestionat preşedintele Statelor Unite, care a răspuns fără ezitare „Da”, apoi a precizat că politica SUA cu privire la Taiwan rămâne neschimbată.
Washingtonul a rupt relaţiile diplomatice formale cu insula în 1979, trecând la recunoaşterea Beijingului ca unic reprezentant al Chinei. În acelaşi timp, însă, Statele Unite şi-au menţinut un rol decisiv în sprijinirea Taiwanului.
În conformitate cu Legea relaţiilor cu Taiwan, asigură provizii militare democraţiei insulare, pentru a-şi asigura autoapărarea împotriva forţelor armate ale Beijingului.
În interviu, Biden a reiterat că Statele Unite nu susţin independenţa insulei şi rămân angajate într-o politică „One China”, în care Washingtonul recunoaşte Beijingul, şi nu Taipeiul.
Ministerul taiwanez de Externe şi-a exprimat „mulţumirea sinceră” preşedintelui SUA pentru „reafirmarea promisiunii puternice a guvernului SUA de securitate în Taiwan”.