- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Biden i-a asigurat pe liderii arabi de angajamentul SUA în regiune, în timp ce face lobby pentru o alianţă regională de securitate care să integreze Israelul
Preşedintele Joe Biden a declarat sâmbătă, în cadrul unui summit arab, că Statele Unite vor rămâne ferm angajate faţă de aliaţii lor din Orientul Mijlociu şi că "nu pleacă nicăieri", în timp ce face lobby pentru o alianţă regională de securitate care să integreze Israelul, scrie Reuters.
Biden, care şi-a început prima sa călătorie în Orientul Mijlociu în calitate de preşedinte cu o vizită în Israel, şi-a prezentat viziunea şi strategia sa pentru angajamentul Americii în Orientul Mijlociu în cadrul reuniunii de la Jeddah.
Arabia Saudită a risipt speranţele americane şi israeliene că un summit ar putea ajuta la crearea bazelor unei alianţe regionale de securitate care să includă Israelul şi care să contracareze ameninţările iraniene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Confruntare între Joe Biden şi prinţul moştenitor Mohammed bin Salman
Întâlnirea sa cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman s-a dovedit extrem de sensibilă atunci când preşedintele a adus în discuţie drepturile omului şi a încercat să integreze Israelul ca parte a unei noi axe pe fondul preocupărilor comune privind Iranul.
"Credem că există o mare valoare în includerea cât mai multor capacităţi din această regiune şi, cu siguranţă, Israelul are capacităţi semnificative de apărare aeriană şi antirachetă. Dar vom discuta la nivel bilateral cu aceste naţiuni", a declarat reporterilor un înalt oficial al administraţiei.
Un plan de conectare a sistemelor de apărare antiaeriană ar putea fi greu de admis pentru statele arabe care nu au legături cu Israelul şi care se împotrivesc să facă parte dintr-o alianţă văzută ca fiind împotriva Iranului, care are o puternică reţea regională de apropiaţi, inclusiv în Irak, Liban şi Yemen.
Ministrul de externe al Arabiei Saudite, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud, a declarat că nu are cunoştinţă de nicio discuţie privind o alianţă de apărare între Golf şi Israel şi că regatul nu este implicat în astfel de discuţii.
El a declarat reporterilor după summitul americano-arab că decizia Riadului de a-şi deschide spaţiul aerian pentru toţi transportatorii aerieni nu are nimic de-a face cu stabilirea de legături diplomatice cu Israelul şi nu va fi urmată de alte măsuri.
Biden s-a concentrat pe summitul cu şase state din Golf şi Egipt, Iordania şi Irak, minimalizând în acelaşi timp întâlnirea cu Mohammed bin Salman, care a atras critici în Statele Unite din cauza preocupărilor legate de drepturile omului.
Biden afirmase că va face din Arabia Saudită un "paria" pe scena mondială din cauza asasinării în 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi de către agenţi saudiţi, dar în cele din urmă a decis că interesele SUA dictează o recalibrare şi nu o ruptură a relaţiilor cu principalul exportator de petrol din lume.
Prinţul moştenitor i-a spus lui Biden că Arabia Saudită a acţionat pentru a preveni repetarea unor greşeli precum uciderea lui Khashoggi şi că şi Statele Unite au făcut greşeli, inclusiv în Irak, a declarat un ministru saudit.
Biden a schimbat un salut cu Mohammed bin Salman vineri, dar a spus că i-a comunicatt că îl consideră responsabil pentru uciderea lui Khashoggi la consulatul saudit din Istanbul.
"Preşedintele a ridicat problema... Iar prinţul moştenitor a răspuns că acesta a fost un episod dureros pentru Arabia Saudită şi că a fost o greşeală teribilă", a declarat ministrul de stat saudit pentru afaceri externe, Adel al-Jubeir.
Acuzaţii au fost aduşi în faţa justiţiei au fost şi sunt pedepsiţi cu închisoarea, a spus el.
Agenţiile de informaţii americane cred că prinţul moştenitor a ordonat uciderea lui Khashoggi, lucru pe care acesta îl neagă.
Jubeir, vorbind cu Reuters despre conversaţia de vineri, a declarat că Mohammed bin Salman a explicat că încercarea de a impune valori altor ţări prin forţă ar putea avea efecte adverse.
"Nu a funcţionat atunci când SUA au încercat să impună valori în Afganistan şi Irak. De fapt, s-a întors împotrivă", a precizat Jubeir că i-ar fi spus lui Biden prinţul moştenitor. "Ţările au valori diferite şi aceste valori ar trebui respectate!"
Schimbul de replici a evidenţiat tensiunile care au cântărit asupra relaţiilor dintre Washington şi Riad, cel mai apropiat aliat arab al său, din cauza unor probleme precum Khashoggi, preţul petrolului şi războiul din Yemen.
Biden speră să întoarcă statele din Golf împotriva Rusiei şi Chinei
Biden are nevoie de ajutorul Arabiei Saudite într-o perioadă de preţuri ridicate la ţiţei şi marcată de conflictul dintre Rusia şi Ucraina. De asemenea, Washingtonul doreşte să limiteze influenţa Iranului în regiune şi influenţa globală a Chinei.
Biden a venit în Arabia Saudită cu speranţa de a ajunge la un acord privind producţia de petrol care să ducă la scăderea preţurilor la benzină, care duc inflaţia la maxime de peste 40 de ani şi îi ameninţă ratingul.
El părăseşte regiunea cu mâinile goale, dar sperând că grupul OPEC+, care include Arabia Saudită, Rusia şi alţi producători majori de petrol va creşte producţia la o reuniune din 3 august.
"Aştept cu nerăbdare să văd ce va urma în lunile următoare", a declarat Biden.
Un al doilea oficial de rang înalt din cadrul administraţiei a declarat că Biden va anunţa că Washingtonul s-a angajat să aloce 1 miliard de dolari pentru noi ajutoare pe termen scurt şi lung în domeniul securităţii alimentare pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord şi că statele din Golf se vor angaja să aloce 3 miliarde de dolari în următorii doi ani în proiecte care se aliniază cu parteneriatele SUA în domeniul infrastructurii şi investiţiilor globale.
Statele din Golf, care au refuzat să se alieze cu Occidentul împotriva Rusiei în conflictul cu Ucraina, caută un angajament concret din partea Statelor Unite în ceea ce priveşte legăturile strategice care au fost tensionate din cauza percepţiei de dezangajare a SUA din regiune.
Riadul şi Abu Dhabi s-au simţit frustrate de condiţiile impuse de SUA în ceea ce priveşte vânzările de arme şi de excluderea lor din discuţiile indirecte dintre SUA şi Iran cu privire la revigorarea pactului nuclear din 2015.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO