Biden, "profund îngrijorat" de zona de identificare aeriană de apărare chineză

Vicepreşedintele american Joe Biden s-a declarat "profund îngrijorat" de "zona de identificare aeriană" (ZAI) decretată de către Beijing în zona Mării Chinei de Est, o decizie care a provocat puternice tensiuni diplomatice în special cu Japonia.

Urmărește
173 afișări
Imaginea articolului Biden, "profund îngrijorat" de zona de identificare aeriană de apărare chineză

Biden, "profund îngrijorat" de zona de identificare aeriană de apărare chineză (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

"Suntem profund îngrijoraţi de anunţarea acestei noi zone de identificare aeriene de apărare", a declarat Biden pentru cotidianul japonez Asahi Shimbun, înainte să plece către Japonia, unde a sosit luni seara, în prima etapă a unui turneu în cadrul căruia va efectua ulterior vizite în China şi Coreea de Sud.

"Acest ultim incident dovedeşte necesitatea unui acord între China şi Japonia în vederea creării unui mecanism de gestionare a crizelor, dar şi a unor măsuri care să permită stabilirea încrederii în scopul diminuării tensiunii" dintre cele două ţări, a adăugat el.

În Japonia "voi reafirma forţa angajamentului şi alianţei noastre, dar şi importanţa abţinerii de la orice acţiune care ar putea submina pacea, securitatea şi prosperitatea în regiune", a mai declarat vicepreşedintele american înainte de plecare.

La rândul său, Japonia s-a declarat sigură că emisarul american o va susţine în refuzul a ceea ce consideră drept o iniţiativă "extrem de periculoasă" din partea Chinei.

ZAI chineză acoperă o mare parte din Marea Chinei de Est, între Coreea de Sud şi Taiwan, şi înglobează Insulele Senkaku, nelocuite şi controlate de către Japonia, dar revendicate de China sub numele Diaoyu.

Un oficial american a anunţat săptămâna trecută că Joe Biden va profita de vizita la Beijing pentru a exprima "îngrijorările" Statelor Unite pe tema ZAI şi pentru a "cere clarificări".

"Japonia şi Statele Unite împărtăşesc punctul de vedere că ZAI (chineză) este inacceptabilă", a declarat marţi Yoshihide Suga, un purtător de cuvânt al Guvernului japonez, în opinia căruia gestul autorităţilor chineze este "extrem de periculos".

Anunţul Beijingului pe 23 noiembrie privind instituirea acestei ZAI a provocat imediat reacţii diplomatice foarte puternice.

În afară de Japonia, Coreea de Sud şi Insula Taiwan au avertizat că intenţionează să nu o respecte. Tokyo şi Seulul au trimis avioane militare în zonă, fără să informeze Beijingul, iar Australia l-a convocat pe ambasadorul chinez.

În ceea ce priveşte Statele Unite, Casa Albă a catalogat imediat gestul Beijingului ca "incendiar", iar două bombardiere de tip B-52 au zburat în zonă, săptămâna trecută, fără să le prezinte vreun plan de zbor chinezilor. Aceştia nu au protestat, limitându-se să afirme că au urmărit zborul de la un capăt la altul.

Înainte de întâlnirea cu premierul de dreapta Shinzo Abe, Biden s-a întâlnit marţi dimineaţa cu vicepremierul Taro Aso şi urma să fie primit în audienţă de prinţul moştenitor Naruhito.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici