”Bijuteria culinară” a Franţei este pe cale de dispariţie. O epidemie de gripă aviară a cuprins Europa de câteva luni

  • Fois gras (ficatul de gâscă), ”bijuteria culinară” franceză pe cât de delicioasă, pe atât de controversată, este o piesă de bază a restaurantelor de lux din întreaga ţară.
  • Dar acum dispare din meniuri în timpul unei crize "fără precedent" care a făcut ca unii producători să ia în considerare reducerea porţiilor.
  • În centrul problemei se află o epidemie de gripă aviară care a cuprins întreaga ţară şi Europa, de luni de zile.
  • Aceasta a devastat deja industria avicolă a ţării, dar acum ameninţă unul dintre cele mai mari bastioane ale ţării: Restaurantele sale cu stele Michelin.
Urmărește
5388 afișări
Imaginea articolului ”Bijuteria culinară” a Franţei este pe cale de dispariţie. O epidemie de gripă aviară a cuprins Europa de câteva luni

”Bijuteria culinară” a Franţei este pe cale de dispariţie. O epidemie de gripă aviară a cuprins Europa de câteva luni

În timp ce apetitul francezilor pentru această delicatesă nu a fost diminuat în mare măsură de preocupările legate de cruzimea faţă de animale, o altă ameninţare la adresa bunăstării păsărilor este acum în curs de a reduce consumul.

„A trecut o lună de când am început să avem mai puţin foie gras, iar săptămâna aceasta nu mai avem niciunul", spune Pascal Lombard, bucătarul-şef şi proprietar al Le 1862, un local cu o stea Michelin din sud-vestul bucolic al Franţei.

Pe măsură ce livrările regulate de luxosul pateu de ficat de gâscă s-au epuizat, Lombard a programat întâlniri de urgenţă cu producătorii locali, potrivit CNN.
 
Ţara a fost nevoită să ucidă 16 milioane de păsări de curte de când a început epidemia, în noiembrie 2021, pentru a încerca să controleze boala, a confirmat Ministerul francez al Agriculturii. „Acest număr este fără precedent pentru Franţa, care nu a fost niciodată expusă unei crize de o asemenea amploare", a declarat Marie-Pierre Pé, directorul comitetului interprofesional al producătorilor de foie gras din Franţa.
 
Se aşteaptă ca producţia de foie gras din Franţa să scadă cu până la 50% în acest an, deoarece epidemia afectează 80% dintre producătorii de foie gras din ţară.
 
Alte ţări mari producătoare de foie gras din Europa se confruntă, de asemenea, cu o criză similară, ceea ce face dificilă compensarea deficitului prin importuri.
 
Gripa aviară a fost detectată în întreaga Uniune Europeană începând din octombrie 2021, inclusiv în statele membre ale Federaţiei Europene a Ficatului de Gâscă, Spania, Belgia, Bulgaria şi Ungaria, potrivit ultimului raport al Comisiei Europene privind epidemia.

Soluţia este vaccinarea şi izolarea

Pentru a pune capăt epidemiei şi a ajuta producţia să revină la un nivel normal în 2023, Pé şi colegii săi producători de foie gras se bazează pe două cuvinte pe care pandemia COVID-19 le-a făcut familiare: izolare şi vaccinare.

În zonele în care a fost detectată gripa aviară, producătorii pun la adăpost raţele şi gâştele pentru a se asigura că nu există o contaminare cu păsări migratoare.
 
Acest lucru presupune ca producătorii să reducă numărul de păsări de curte din ferma lor, astfel încât să aibă suficient spaţiu în interior pentru a le găzdui, potrivit lui Pé.
 
Doi candidaţi la vaccinuri sunt în curs de testare clinică, dar nu vor fi disponibile cel mai devreme până în 2023, a spus Pé.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici