„Bilanţul acestui atentat terorist este acum de nouă morţi, dintre care patru sunt copii”, a declarat Atalay la Gaziantep, într-o declaraţie televizată.
În afară de cele nouă decese, în explozie au mai fost rănite alte 69 de persoane, a adăugat el. Patru dintre răniţi erau în stare gravă marţi, ceilalţi suferind doar răni uşoare, provocate de către cioburi de sticlă, a precizat vicepremierul turc.
Un bilanţ oficial precedent, furnizat luni seara, anunţa opt morţi şi aproximativ cincizeci de răniţi.
Atalay i-a acuzat pe rebelii kurzi din cadrul Partidul Municitorilor din Kurdistan (PKK) că se află la originea acestui atac, care a fost comis în doua zi de Aid al-Fitr, o sărbătoare care marchează sfârşitul Ramadanului.
Dar, într-un comunicat dat publicităţii marţi de către agenţia pro-kurdă Firatnews, PKK a negat orice responsabilitate în acest atentat. „Forţele noastre nu au nimic de a face cu acest atac. Noi nu atacăm civili”, se subliniază în comunicat.
PKK a refuzat, până în prezent, să admită implicarea sa în atentate care au provocat pierderi civile. O grupare radicală kurdă afiliată PKK, cunoscută sub numele de Şoimii Libertăţii din Kurdistan (TAK), este cea care revendică, în general, acest tip de atentate.
PKK afirmă că TAK este format din elemente incontrolabile care au plecat din rândurile sale.
Vicepremierul a anunţat că premierul Recep Tayyip Erodogan urmează să efectueze miercuri o vizită la la Gaziantep.
Nicio arestare nu a fost efectuată până în prezent, a precizat el.
O explozie puternică s-a produs luni seara, puţin după ora 17.00 GMT (20.00, ora României), în apropierea unui comisariat de poliţie din centrul acestui oraş, incendiind mai multe vehicule, inclusiv un autobuz aparţinând municipalităţii, în care au murit trei persoane, potrivit lui Atalay.
Zona de sud-est a Turciei, cu populaţie majoritar kurdă, este teatrul de acţiune al PKK. Cu toate acestea, Gaziantep, un important oraş industrial din această zonă, a fost cruţat până în prezent de violenţele produse odată cu debutul în anul 1984 a rebeliunii separatiste a PKK împotriva forţelor de la Ankara, care s-a soldat cu aproximativ 45.000 de morţi.
La Gaziantep se află o instituţie deschisă de către Turcia pentru centralizarea ajutorului internaţional destinat refugiaţilor sirieni care se refugiază din calea conflictului dintre regimul preşedintelui Bashar al-Assad şi insurgenţi.
Turcia găzduieşte peste 70.000 de mii de refugiaţi sirieni.