Bilanţul cutremurului din Indonezia a ajuns la 1.100 de morţi - VIDEO

Cel puţin 1.100 de persoane au murit în urma cutremurului puternic care a afectat miercuri insula indoneziană Sumatra, anunţă John Holmes, adjunctul secretarului general ONU responsabil de acţiuni umanitare.

Urmărește
345 afișări
Imaginea articolului Bilanţul cutremurului din Indonezia a ajuns la 1.100 de morţi - VIDEO

Bilanţul cutremurului din Indonezia a ajuns la 1.100 de morţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorităţile se aşteaptă la creşterea bilanţului, care ar putea ajunge la "câteva mii de morţi", pe măsură ce vor avea loc căutări sub dărâmăturile locuinţelor şi imobilelor care s-au prăbuşit în urma seismului cu magnitudinea de 7,6 grade petrecut miercuri seara.

Numeroase persoane au fost prinse sub dărâmăturile clădirilor care s-au prăbuşit în Padang şi în regiune.

"Credem că au murit mii (de persoane)", a declarat comandantul celulei de criză a Ministerului Sănătăţii, Rustam Pakaya. Căutările sunt îngreunate de ploaie, de lipsa excavatoarelor şi de drumurile distruse de alunecările de teren.

La principalul spital al oraşului, parţial avariat, un aflux constant de răniţi a invadat corturile amenajate de urgenţă pentru a trata fracturile sau rănile la cap.

"Suntem depăşiţi de situaţie şi nu avem suficienţi medici şi infirmiere", a arătat unul dintre medicii prezenţi, Emilzon.

Preşedintele indonezian, Susilo Bambang Yudhoyono, a cerut Guvernului să acorde imediat ajutoare victimelor cu avionul sau vaporul, dat fiind că drumurile sunt greu practicabile.

"Am trimis 200 de medici şi infirmiere, opt tone de medicamente, opt tone de alimente pentru copii şi corturi", a anunţat Pakaya. Guvernul a deblocat, de asemenea, suma de 26 de milioane de dolari (17,8 milioane de euro) pentru a veni în ajutorul celor afectaţi, în timp ce mai multe ţări, printre care Japonia şi Elveţia, au anunţat trimiterea de echipe specializate.

Se impune totodată acordarea de urgenţă a ajutoarelor pentru persoanele blocate, care, fără apă şi hrană, pot slăbi foarte repede, a adăugat ea.

Amploarea pagubelor materiale este şi ea considerată importantă în regiunea muntoasă din apropiere de Padang, unde "numeroase drumuri au fost blocate de alunecările de teren", potrivit unui reprezentant al serviciilor de urgenţă.

Numeroşi locuitori au decis să părăsească Padang - marele oraş-port cu aproape un milion de locuitori, situat pe malul Oceanului Indian - de teama unor replici puternice care ar putea să provoace şi un tsunami.

Un nou cutremur puternic, cu magnitudinea de 6,8 pe scara Richter, potrivit institutului american de geologie, s-a inregistrat joi dimineata la circa 150 de kilometri sud de Padang, potrivit autoritatilor, care nu au precizat daca exista victime.

De mai mulţi ani, oamenii de ştiinţă au avertizat asupra riscului producerii unui seism major pe coasta vestică a Sumatrei, situată în apropierea unei mari falii continentale.

Această temere s-a intensificat după seismul cu magnitudinea de 9,1 care declanşase, în decembrie 2004, un tsunami catastrofal la nord de Sumatra. Peste 200.000 de persoane au fost ucise în mai multe ţări din Asia, dintre care 168.000 în Indonezia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici