Bilanţul cutremurului din Nepal depăşeşte 4.200 de morţi şi 8.500 de răniţi

Bilanţul cutremurelor şi avalanşelor produse în Nepal a ajuns la cel puţin 4.200 de morţi, anunţă autorităţile medicale, citate de site-ul ziarului Washington Post.

Urmărește
3889 afișări
Imaginea articolului Bilanţul cutremurului din Nepal depăşeşte 4.200 de morţi şi  8.500 de răniţi

Bilanţul cutremurului din Nepal depăşeşte 4.200 de morţi (Imagine: Mediafax Foto/Hepta)

Potrivit autorităţilor nepaleze, până în acest moment se înregistrează 4.200 de morţi şi 8.500 de răniţi în urma cutremurului de 7,9 grade produs sâmbătă, care a provocat avalanşe de amploare şi a fost urmat de zeci de replici de intensitate mare.

Bilanţul precedent era de 4.004 morţi şi 7.180 de răniţi.

Filiala nepaleză a organizaţiei Caritas estimează că bilanţul cutremurelor şi avalanşelor din Nepal va depăşi 6.000 de morţi.

UPDATE Doi italieni şi doi francezi au murit în urma seismului din Nepal; bilanţul depăşeşte 3.800 de morţi

Conform agenţiei de ştiri ANSA, doi italieni au murit, iar patru sunt dispăruţi după cutremurul de 7,9 grade produs sâmbătă.

Filiala nepaleză a organizaţiei Caritas estimează că bilanţul cutremurelor şi avalanşelor din Nepal va depăşi 6.000 de morţi.

Cei doi italieni au fost surprinşi de o alunecare de teren, în Valea Rolwaling, la altitudinea de 3.500 de metri.

Ministerul francez de Externe a confirmat moartea a doi cetăţeni francezi în Nepan, iar despre alţi 676 nu există informaţii, relatează Le Parisien.

Cei doi francezi au fost loviţi de pietre dislocate de mişcarea telurică, a declarat şeful diplomaţiei, Laurent Fabius. Alţi zece francezi au fost răniţi.

"Prioritatea este localizarea celor 676 de francezi despre care nu se ştie nimic", a adăugat Laurent Fabius, precizând că alţi 1.400 au transmis că sunt bine.

Până în prezent, 18 persoane au fost declarate decedate în urma unei avalanşe care a afecta tabăra de bază de pe Muntele Everest în urma cutremurului.

Turiştii străini din Nepal sunt tot mai neliniştiţi în timp ce resursele de apă şi alimente se epuizează şi pe fondul penelor de curent electric. Camerele de hotel se găsesc foarte greu, aşa cum afirmă Pierre-Anne Dube, în vârstă de 31 de ani din Quebec, care a dormit pe trotuarul din faţa unui hotel. Ca mulţi alţii, ea este speriată şi vrea să plece cu primul avion pe care îl găseşte.

"Nu putem contacta ambasada. Vrem să plecăm. Suntem speriaţi. Nu există alimente. Nu am mâncat o masă normală de la cutremur şi nu avem veşti despre ce se întâmplă", susţine ea.

Un oficial din Kathmandu, Ek Narayan Aryal, a declarat că au fost distribuite corturi şi apă, luni, în zece locaţii din capitală, dar că replicile au lăsat populaţia foarte speriată.

"Au fost aproximativ 100 de cutremure şi replici, ceea ce a îngreunat eforturile de salvare. Chiar şi salvatorii sunt speriaţi şi fug din cauza lor", a declarat el.

Zeci de mii de persoane şi-au petrecut noaptea în parcuri sau pe un teren de golf. Altele au campat în pieţe înconjurate de dărâmături.

"Nu ne simţim deloc în siguranţă. Au fost atât de multe replici. Nu se mai opreşte", a declarat Rajendra Dhungana, în vârstă de 34 de ani, care şi-a petrecut ziua cu familia nepoatei sale pentru incinerarea ei la Templul Pashuputi Nath din Kathmandu. "Am văzut sute de cadavre arzând", a afirmat ea.

Cutremurul a fost cel mai grav din Nepal în peste 80 de ani. Acesta a distrus zone întregi din cartierele vechi ale capitalei nepaleze şi a fost suficient de puternic pentru a fi resimţit în India, Bangladesh, Tibet şi Pakistan.

Cel mai puternic cutremur din Nepal a avut loc în 1934 şi a avut 8 grade. Acesta a distrus oraşele Kathmandu, Bhaktapur şi Patan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici