Bilanţul furtunii tropicale Agatha a ajuns la 300 de morţi şi dispăruţi

Bilanţul furtunii tropicale Agatha, prima din sezonul ciclonic, a ajuns la aproximativ 300 de morţi şi persoane date dispărute în America Centrală, dar şi la mii de sinistraţi, dintre care marea majoritate în Guatemala, unde Statele Unite au trimis un prim avion cu ajutoare.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Bilanţul furtunii tropicale Agatha a ajuns la 300 de morţi şi dispăruţi

Bilanţul furtunii tropicale Agatha a ajuns la 300 de morţi şi dispăruţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guatemala este ţara cea mai afectată de inundaţii, cu 152 de morţi şi aproximativ 100 de persoane date dispărute la sfârşitul săptămânii, după doar câteva zeci de ore de la erupţia vulcanului Pacaya, în care au murit două persoane, iar alte trei au fost date dispărute, potrivit Centrului de Coordonare Naţională a luptei împotriva Catastrofelor (Conred).

Inundaţiile au provocat formarea, în centrul capitalei, Guatemala, a unei gropi enorme, adâncă de 30 de metri şi cu un diametru de 20 de metri, în care s-a scufundat o casă cu trei etaje, goală la momentul prăbuşirii.

Mai multe localităţi erau, în continuare, izolate din cauza unor alunecări de teren, iar unele clădiri s-au prăbuşit peste drumuri, bilanţul morţilor putând creşte.

În total, trecerea furtunii, care s-a transformat, duminică, în depresiune, a lăsat fără adăposturi aproximativ 300.000 de persoane.

Statele Unite au trimis, marţi, un prim avion cu o încărcătură de ajutoare umanitare, dar şi patru elicoptere pentru transportul de provizii.

"Guatemala este expusă unor fenomene naturale, dar (în această ţară) nu există o cultură a prevenţiei şi nici de prezervare a resurselor naturale", şi-a exprimat regretul analistul Eluvia Morales, din cadrul Fundaţiei Solar.

În această ţară, 50 la sută dintre locuitori trăiesc în sărăcie, 15 la sută în condiţii de sărăcie extremă, iar numeroşi guatemalezi trăiesc în locuinţe improvizate, situaţie care face vulnerabilă populaţia în cazul unor catastrofe naturale, cum ar fi erupţia unor vulcani, furtunile sau cutremurele.

Seceta care a afectat solul, formând crăpături, a intensificat impactul ploilor torenţiale de la sfârşitul săptămânii, potrivit unor experţi.

Singura veste bună este că aeroportul internaţional La Aurora a fost deschis marţi, după ce a rămas închis timp de patru zile, în urma erupţiei vulcanului Pacaya, a declarat purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Generale a Aeronauticii Civile, Monica Monge.

În Hondurasul vecin, Comisia Permanentă pentru Situaţii de Urgenţă (Copeco) a anunţat, luni, că a înregistrat 17 morţi şi că au fost evacuate 3.000 de persoane.

Protecţia Civilă din El Salvador a înregistrat zece morţi şi două persoane date dispărute. Preşedintele Mauricio Funes a decretat o "alertă roşie" pe tot teritoriul ţării şi a calificat situaţia drept "critică".

Uniunea Europeană (UE) a deblocat, marţi, ajutoare umanitare în valoare de trei milioane de euro, destinate ajutorării a cel puţin 100.000 de persoane din Guatemala, El Salvador şi Honduras.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici