Purtătorul de cuvânt al guvernului, general-maior Zaw Min Tun, a declarat pentru postul de stat MRTV că alte 3.400 de persoane au fost rănite şi peste 300 sunt date dispărute. Armata raportase anterior 1.644 de morţi, dar nu a oferit cifre exacte în actualizarea sa.
Cutremurul cu magnitudinea de 7,7 a avut loc vineri, la prânz, şi a provocat pagube extinse, inclusiv în capitala Naypitaw şi în al doilea oraş ca mărime, Mandalay.
Cutremurul a avut loc în timpul rugăciunii de vineri pentru minoritatea musulmană a ţării, în timpul lunii sfinte a Ramadanului, iar aproximativ 700 de credincioşi au murit când moscheile s-au prăbuşit, a declarat Tun Kyi, membru al comitetului de coordonare al reţelei Spring Revolution Myanmar Muslim Network. Nu se ştie dacă aceştia au fost deja incluşi în bilanţul oficial.
Tun Kyi a spus că aproximativ 60 de moschei au fost avariate sau distruse în timpul cutremurului, iar videoclipuri postate pe site-ul de ştiri The Irrawaddy arată mai multe moschei prăbuşindu-se şi oameni fugind din zonă.
În Mandalay, 270 de călugări participau la un examen religios la mănăstirea U Hla Thein când a lovit cutremurul, prăbuşind clădirea.
Salvatorii aflaţi la faţa locului, luni, au declarat că 70 de persoane au reuşit să scape, dar 50 au fost deja găsite decedate, iar 150 sunt încă date dispărute.
Se crede că numărul real al morţilor şi răniţilor din regiunile afectate este posibil de câteva ori mai mare decât cifrele oficiale, dar din cauza întreruperilor telecomunicaţiilor şi a dificultăţilor extreme de deplasare, puţine informaţii sunt disponibile despre daunele din multe zone.
„Nu avem încă o imagine clară a amplorii distrugerilor în acest moment”, a declarat pentru Associated Press, Lauren Ellery, director adjunct de programe în Myanmar pentru Comitetul Internaţional de Salvare (IRC).
În şase regiuni a fost decretată stare de urgenţă, iar Ellery a spus că echipele sale de pe teren şi partenerii locali evaluează unde sunt cele mai mari nevoi, oferind în acelaşi timp asistenţă medicală de urgenţă, provizii umanitare şi alte tipuri de ajutor.
„Se vorbea despre un oraş lângă Mandalay unde se presupune că 80% din clădiri s-au prăbuşit, dar nu s-a scris nimic în presă pentru că reţelele de telecomunicaţii funcţionează greu”, a spus ea.
„Chiar şi în zonele unde impactul nu a fost atât de mare, partenerul nostru ne-a raportat sâmbătă că au avut loc alunecări de teren care i-au împiedicat să ajungă într-un sat.”
Epicentrul cutremurului a fost în apropierea oraşului Mandalay – cu o populaţie de aproximativ 1,5 milioane – şi a provocat prăbuşirea clădirilor şi avarierea infrastructurii, inclusiv a aeroportului oraşului.
Lipsa utilajelor grele a încetinit operaţiunile de căutare şi salvare, forţând multe persoane să caute supravieţuitori cu mâinile goale, în căldura sufocantă, cu temperaturi zilnice de peste 40 de grade Celsius.
Cutremurul a zguduit şi Thailanda vecină, unde au murit cel puţin 18 persoane, majoritatea pe un şantier din Bangkok, unde o clădire în construcţie s-a prăbuşit parţial.
Alte 33 de persoane au fost raportate ca rănite, iar 78 sunt date dispărute, în principal de pe acel şantier din apropierea popularei pieţe Chatuchak.
Echipamentele grele au fost oprite, iar autorităţile au cerut curioşilor să păstreze liniştea, în timp ce utilajele încercau să detecteze eventuale semne de viaţă sub dărâmături.
Guvernatorul Bangkokului, Chadchart Sittipunt, a declarat reporterilor că duminică noaptea au fost detectate semne, deşi experţii nu au putut confirma dacă a fost o eroare tehnică.
Cu toate acestea, el a spus că speră în continuare că vor fi găsiţi supravieţuitori.
„Chiar dacă salvăm o singură viaţă, tot efortul merită”, a spus el.