- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bill Clinton a sosit în Coreea de Nord - VIDEO
Fostul preşedinte american Bill Clinton a sosit marţi în Coreea de Nord, probabil pentru a încerca să obţină eliberarea jurnalistelor americane Laura Ling şi Euna Lee, anunţă presa nord-coreeană.
Bill Clinton a sosit în Coreea de Nord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Această vizită-surpriză are loc într-un climat foarte tensionat între cele două ţări, după testul nuclear nord-coreean de la 25 mai, condamnat de Consiliul de Securitate al ONU, şi un nou tir de două rachete cu rază scurtă de acţiune, care a avut loc la 4 iulie, Ziua Independeţei Statelor Unite, într-un aparent gest de sfidare faţă de sancţiunile internaţionale.
Bill Clinton, soţul actualului secretar de stat Hillary Clinton, a fost întâmpinat pe aeroportul din Phenian de Yang Hyong Sop, vicepreşedintele Adunării supreme a poporului (Parlamentul nord-coreean), şi de adjunctul ministrului de Externe, Kim Kye-Gwan, precizează agenţia oficială KCNA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Cotidianul sud-coreean Chosum Ilbo anunţase anterior că Bill Clinton urma să vină în Coreea de Nord, cu un zbor special, pentru a încerca să obţină eliberarea celor două jurnaliste americane. Publicaţia nu a făcut alte precizări, arătând că administraţia americană va face un anunţ special în acest sens.
Un oficial din anturajul secretarului de Stat american, Hillary Clinton, a confirmat că vizita de marţi a fostului preşedinte american, Bill Clinton, în Coreea de Nord are legătură cu arestarea celor două jurnaliste americane, Laura Ling şi Euna Lee.
"Interesul nostru este ca acest caz să se încheie cu bine şi să fie confirmată revenirea în SUA a celor două jurnaliste, sănătoase şi nevătămate", a declarat, într-o escală la Rota (sudul Spaniei), sub protecţia anonimatului, un membru al delegaţiei americane care o însoţeşte pe Hillary Clinton în turneul din Africa al secretarului american de Stat.
Oficialul a precizat, de asemenea, că vizita nu va fi probabil lungă, adăugând că nu poate oferi mai multe informaţii cu privire la acest subiect sensibil.
Cele două jurnaliste au fost arestate la 17 martie, după ce au pătruns în mod ilegal din China pe teritoriul nord-coreean. Ele au fost condamnate la 12 ani de muncă silnică pentru trecerea frontierei fără autorizaţie, "denigrarea" regimului şi pentru o "infracţiune gravă" despre care judecătorii nord-coreeni nu au făcut precizări.
Într-o convorbire telefonică, Laura Ling i-ar fi spus surorii sale Lisa Ling, că într-adevăr ar fi încălcat legea nord-coreeană. "Avem nevoie de ajutorul guvernului nostru. Ne pare rău pentru tot ceea ce s-a întâmplat, dar acum avem nevoie de o mediere diplomatică", adăuga jurnalista.
Pe de altă parte, un purtător de cuvânt din cadrul ambasadei americane de la Seul a declarat că nu este la curent cu această vizită, iar un purtător de cuvânt din cadrul Departamentului de Stat a refuzat să facă vreun comentariu.
Hillary Clinton îşi exprima speranţa, la 10 iulie, că nord-coreenii le vor graţia pe cele două jurnaliste, subliniind că tinerele şi-au exprimat "regretele".
În trecut, Washingtonul a obţinut pe cale diplomatică eliberarea a doi cetăţeni americani. În 1996, emisarul Bill Richardson a negociat revenirea în ţară a lui Evan Hunziker, deţinut timp de trei luni pentru spionaj după ce a traversat înot fluviul Yalu, frontiera naturală dintre China şi Coreea de Nord.
Richardson, care în prezent este guvernatorul statului New Mexico, a negociat, de asemenea, eliberarea în 1994 a pilotului unui elicopter american.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO