- Home
- Externe
- CAIRO, (24.05.2014, 16:07)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BIOGRAFIE: Abdel Fattah el-Sisi, militarul autoritar din spatele candidatului zâmbitor
Fostul şef al armatei egiptene Abdel Fattah el-Sisi, cel care l-a înlăturat pe preşedintele Mohamed Morsi, se străduieşte să îşi creeze imaginea unui candidat binevoitor la alegerile prezidenţiale, dar discursul său dur şi reprimarea islamiştilor întăresc temerile instaurării unui regim autoritar.
Urmărește
191 afișări
Abdel Fattah el-Sisi, Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto / AFP)
El nu are nevoie de campanie, popularitatea sa fiind destul de mare de când Guvernul pe care îl conduce de facto de la lovitura de forţă din 3 iulie 2013 împotriva lui Morsi desfăşoară o acţiune represivă sângeroasă împotriva confreriei acestuia, Fraţii Musulmani, oaia neagră a unei mari majorităţi a egiptenilor.
Milioanele de portrete ale sale care pot fi văzute pe fiecare stradă de 11 luni au trecut de la cele ale unui mareşal în uniformă şi cu privirea severă din spatele unor ochelari fumurii la cele ale unui civil în vârstă de 59 de ani, zâmbitor şi în costum, de când a fost constrâns, în martie, să se retragă din armată pentru a se prezenta la scrutinul de luni şi marţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
În acelaşi timp, în interviurile-fluviu dar teatrale de la televiziune şi cu întrebări comode, el nu se desparte niciodată de zâmbetul său adeseori forţat, chiar şi atunci când explică faptul că Egiptul nu va fi pregătit pentru "adevărata democraţie" mai devreme de 20 sau 25 de ani, sau că turiştii nu pot fi readuşi într-o ţară în care oamenii manifestează.
Chiar dacă represiunea sângeroasă care are loc de 11 luni a generat dezaprobare din partea a numeroşi lideri occidentali, cei mai mulţi egipteni, sătui de trei ani de haos şi manifestaţii de la îndepărtarea de la putere a lui Hosni Mubarak, îşi aplaudă "eroul", comparat cu un leu pe multe afişe.
Această popularitate şi-a creat-o începând cu 3 iulie, când a apărut la televiziune pentru a anunţa destituirea singurului preşedinte ales democratic al ţării, islamistul Mohamed Morsi, provenit din rândul influentei confrerii Fraţii Musulmani.
În timpul Guvernului pe care l-a instalat şi pe care îl conduce de facto de 11 luni, militarii şi poliţiştii au ucis peste 1.400 de manifestanţi pro-Morsi şi au încarcerat alţi peste 15.000, dar pentru mulţi egipteni el este bărbatul autoritar de care are nevoie ţara pentru a-şi regăsi stabilitatea şi prosperitatea.
"Lupta împotriva teroriştilor"
"Lupta împotriva teroriştilor" din cadrul Fraţilor Musulmani a devenit prioritatea sa, cu preţul sacrificării libertăţilor. La trei ani de la o revoltă populară care cerea "dreptate socială" şi "demnitate" pentru cetăţeni şi care a pus capăt a trei decenii de putere autoritară a lui Hosni Mubarak, Sisi susţine că "să vorbeşti despre libertăţi" nu trebuie să fie mai important decât "securitatea naţională" şi redresarea economiei ruinate.
Pentru a se putea prezenta la alegerile prezidenţiale, el s-a retras din armată în martie şi a renunţat la funcţiile de vicepremier şi ministru al Apărării, portofolii pe care şi le-a acordat în Guvernul interimar pe care l-a instalat la o zi după destituirea lui Morsi.
Sisi este comparat deseori de susţinătorii săi cu Gamal Abdel Nasser - şi el militar - carismaticul preşedinte egiptean devenit în anii 1950 şi 1960 campionul panarabismului şi nealiniaţilor.
Cei doi bărbaţi au în comun faptul că au demarat o represiune sângeroasă împotriva Fraţilor Musulmani.
Sisi nu ezită totuşi să facă apel la sentimentul religios al egiptenilor, majoritatea musulmani sunniţi. Cel pe care anturajul l-a descris drept pios, afirmând că face o onoare din a-şi rosti cele cinci rugăciuni zilnice şi a cărui soţie poartă văl, a redactat în 2006 un memoriu intitulat "Democraţia în Orientul Mijlociu" în care insistă pe rolul islamului în legislaţie.
La jumătatea lui 2011, pe când era şeful serviciilor de informaţii militare, Sisi a justificat testele de virginitate practicate de armată asupra manifestantelor pentru a dovedi că ele nu au fost violate.
El a fost numit şeful armatei şi ministru al Apărării de către preşedintele Morsi în august 2012. Numirea sa a alimentat numeroase speculaţii privind o posibilă supunere a militarilor faţă de noii islamişti.
Născut la Cairo în noiembrie 1945, licenţiat în ştiinţe militare în 1977, Sissi a studiat apoi în Marea Britanie şi Statele Unite. El are patru copii.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:06
-
astăzi, 22:00
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Prima unitate a Legiunii Ucrainene instruită în Polonia a fost desemnată în Ucraina / Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul