BIOGRAFIE: Bidzina Ivanişvili, miliardarul care vrea să conducă Georgia

Fiul unui miner, astăzi miliardar, opozantul Bidzina Ivanişvili, care se prezintă la alegerile legislative din Georgia, a decis să îşi pună averea în serviciul noilor sale ambiţii politice în această mică ţară din Caucaz, încă afectată de sărăcie.

Urmărește
410 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Bidzina Ivanişvili, miliardarul care vrea să conducă Georgia

Bidzina Ivanişvili (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rezervat, având o constituţie corporală redusă, acest om care se confruntă cu preşedintele Mihail Saakaşvili, puternicul său rival, este cel mai bogat din Georgia şi ocupă locul 153 în clasamentul miliardarilor din 2012 al revistei Forbes, cu o avere estimată la 6,4 miliarde de dolari (cinci miliarde de euro).

Când s-a lansat în politică, în urmă cu aproximativ un an, a reuşit să strângă în jurul său o opoziţie până atunci divizată şi care ducea lipsă de mijloace financiare, ce se prezintă la alegerile de la 1 octombrie ca o coaliţie sub stindardul „Visul Georgian”.

Şansele sale de victorie au crescut de la ieşirea la iveală, săptămâna trecută, a unui scandal de tortură într-o închisoare din Tbilissi, care a împins doi miniştri ai guvernului să demisioneze şi a aruncat o umbră asupra perspectivelor partidului la putere.

Căsătorit şi tată a patru copii, Bidzina Ivanişvili şi-a construit averea în Rusia, în haosul anilor ’90, care le-a permis unora să se îmbogăţească în urma privatizării unor societăţi din epoca sovietică, efectuate în împrejurări tulburi.

Alături de un partener rus, Vitali Malkin, a început să vândă computere, apoi a fondat Banca de credit rusă, cumpărând totodată părţi ale unor societăţi miniere şi metalurgice, pe care apoi le-a vândut. În prezent, investeşte la bursa din Europa şi Statele Unite.

Ivanişvili a cheltuit sute de milioane de dolari pentru restaurarea satului său natal şi a mai multor monumente, teatre, muzee şi şcoli din Georgia, a susţinut construirea celei mai mari biserici ortodoxe din ţară şi chiar a cumpărat noi uniforme pentru armată.

Iubitor de artă, el şi-a construit o imensă reşedinţă în stil futurist la Tbilissi, o clădire de sticlă concepută de arhitectul japonez Shin Takamatsu, pe care a decorat-o cu opere ale unor artişti contemporani precum Lucian Freud, Damien Hirst sau Roy Liechtenstein. În 2006, a cumpărat lucrarea "Dora Maar cu pisica" de Pablo Picasso pentru 95 de milioane de dolari.

În ciuda dării sale de mână, miliardarul era relativ necunoscut marelui public înainte de a-şi face intrarea în peisajul politic georgian. De atunci a devenit ţinta mai multor atacuri.

În timp ce competitorii săi îl acuză că este un apropiat al Kremlinului, el insistă asupra dorinţei sale de a vedea Georgia integrată în NATO şi în Uniunea Europeană.

În octombrie 2011 i-a fost retrasă cetăţenia georgiană pe motiv că nu poate avea dublă naţionalitate, după ce a obţinut un paşaport francez. Ivanişvili, căsătorit cu o franţuzoaică, a trăit în Franţa.

Totuşi, în faţa criticilor provocate de această decizie, Parlamentul georgian a adoptat o lege care autorizează cetăţenii Uniunii Europene care au locuit în Gerorgia cu titlu permanent în ultimii cinci ani să se prezinte la alegeri.

De asemenea, Ivanişvili a fost condamnat la plata unor amenzi de mai multe milioane de dolari pentru încălcarea legii electorale. El l-a ameninţat recent pe Saakaşvili, pe care îl acuză de autoritarism, cu manifestaţii în masă în cazul unor fraude în timpul scrutinului.

Dacă va câştiga aceste alegeri legislative, spune că în cazul în care va deveni premier, va renunţa la funcţii la capătul a doi ani şi va lăsa guvernul în mâinile aliaţilor săi din coaliţie, dând naştere unor îngrijorări cu privire la stabilitatea politică pe termen lung a ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici