BIOGRAFIE: Căpitanul Francesco Schettino, ţapul ispăşitor în procesul Costa Concordia

Căpitanul Francesco Schettino, principalul acuzat de naufragiul pachebotului Costa Concordia, a fost caracterizat drept un "laş", care şi-a abandonat nava aflată în primejdie, dar ar putea fi, de asemenea, un ţap ispăşitor convenabil.

Urmărește
1523 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Căpitanul Francesco Schettino, ţapul ispăşitor în procesul Costa Concordia

BIO: Căpitanul Francesco Schettino, ţapul ispăşitor în procesul Costa Concordia

Fostul comandant este cercetat pentru omucidere multiplă din culpă, abandonul navei şi daune provocate mediului, după naufragierea pachebotului de croazieră, soldată cu 32 de morţi, la 13 ianuarie 2012. Procesul comandantului navei Costa Concordia a început marţi, la Grosseto (Toscana).

Căpitanul, în vârstă de 52 de ani, este acuzat de realizarea unei manevre periculoase de "salut" în apropiere de coastă, de care s-a apropiat sub limita legală de 500 de metri. Nava Concordia s-a lovit de o stâncă şi s-a scufundat la câteva zeci de metri de ţărm. De asemenea, Schettino este acuzat că a dat alerta cu o întârziere de o oră şi că a părăsit nava în timpul evacuării celor 4.200 de persoane aflate la bord, în pofida codului de onoare al marinarilor.

Schettino, care ulterior a fost concediat de Costa Croisiere, susţine că a salvat mii de persoane, realizând o manevră miraculoasă şi că a părăsit nava doar după ce aceasta s-a înclinat la 90 de grade, pentru a coordona operaţiunile de salvare de pe mal. Justiţia va stabili rolul său în acest accident, dar Schettino şi-a primit deja sentinţa din partea presei şi a întregii lumi.

Presa britanică tabloidă l-a supranumit pe Schettino "Căpitanul laş", pentru că a refuzat să revină pe navă, moment imortalizat într-o conversaţie înregistrată cu comandantul Gregorio De Falco, şef al Căpităniei din Livorno, care i-a ordonat: "urcaţi din nou la bord!".

Pasagerii au afirmat că în seara naufragiului l-au văzut pe căpitan consumând alcool, în compania unei tinere blonde, indentificată mai târziu drept dansatoarea moldoveancă Domnica Cemortan.

Într-un articol publicat mai târziu în săptămânalul Panorama, pasagerii italieni obişnuiţi cu croazierele Costa se mirau că acesta "a fost mereu prezent printre pasageri" în loc să fie la conducerea navei.

În oraşul natal al lui Schettino, Meta di Sorrento, pe coasta Amalfi, unul dintre foştii săi profesori de la institutul nautic Nino Bixio, intervievat în octombrie de către AFP, a subliniat că Schettino era "un căpitan care îşi asuma riscuri" şi că în acea seară Concordia naviga de cinci ori mai repede, menţionând o "problemă de caracter".

Superiorii lui săi Schettino, născut pe 14 noiembrie 1960, i-au aprobat în 2006 cererea de a schimba statutul în comandant.

Astfel, un comandant al Costa, Mauro Mautone, care a fost un "colaborator direct" al lui Schettino, îl descrie pe fostul căpitan drept "o persoană foarte serioasă, de încredere, capabilă să adopte o atitudine adaptată circumstanţelor şi dotat cu capacităţi înalte", potrivit unor extrase din anchetă, citate de presă.

Comandantul Mario Moretta îşi aminteşte de Schettino ca de "o persoană cu un bagaj profesional excelent".

Procurorul Francesco Verusio este convins că procesul va confirma tezele sale, iar Schettino va fi găsit vinovat. Acuzarea consideră că Schettino şi-a asumat un risc enorm, nu a efectuat nici o "manevră miraculoasă" pentru a aduce nava la mal, având parte doar de noroc, şi a abandonat nava, în timp ce 300 de pasageri se aflau la bord.

Avocaţii lui Schettino, Domenico şi Francesco Pepe vor să demonstreze că "el nu este singurul responsabil", evocând rolul conducătorilor companiei Costa, care au folosit oţel uzat în construirea navei, ceea ce ar fi putut declanşa disfuncţionalităţi în compartimentele etanşe şi în generatoarele de urgenţă.

Un grup independent de avocaţi, Justiţie pentru Concordia, i-a cerut Parchetului să extindă câmpul de responsabilitate la conducerea companiei Costa.

Schettino a adoptat o poziţie reţinută. Ultima dată când a vorbit în faţa tribunalului, în timpul audierilor preliminare din mai, el s-a declarat "linştit şi având conştiinţa împăcată", fiind convins că procesul îi va permite "să explice faptele cu calm".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici