- Home
- Externe
- BRUXELLES, (10.09.2014, 16:17)
- Iuliana Enache
BIOGRAFIE: Cine este Frans Timmermans, desemnat prim-vicepreşedintele CE
Olandezul Frans Timmermans, care va fi adjunctul lui Jean-Claude Juncker, este un fin cunoscător al UE, poliglot, amator de fotbal şi avocatul unei "Europe puternice".
Urmărește
1578 afișări
BIOGRAFIE: Cine este Frans Timmermans, desemnat prim-vicepreşedintele CE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
La vârsta de 53 de ani, acest laburist devine prim-vicepreşedinte al Comisiei, ocupându-se de "ameliorarea reglementării, de relaţiile interinstituţionale, statul de drept şi carta drepturilor fundamentale".
Fiu de diplomat, el şi-a petrecut majoritatea vieţii în afara Olandei, după care a devenit ministru de Externe. Discursul său emoţionant în faţa Naţiunilor Unite în iulie, după moartea a aproximativ 200 de olandezi în catastrofa zborului MH17 al Malaysia Airlines, a atras atenţia lumii şi a fost urmărit de peste un milion de ori pe YouTube.
Născut la 6 mai 1961 la Maastricht, oraş care a marcat identitatea Europei cu tratatul din 1992 ce îi poartă numele, el şi-a făcut studiile secundare în şcoli britanice din Roma şi Olanda înainte de a studia literatura franceză în Olanda apoi dreptul european la universitatea din Nancy, în Franţa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LinkedIn Premium e acuzat că a partajat mesaje cu terți pentru a antrena modele de Inteligență Artificială. Cum se apără compania
-
Călin Georgescu: „Se discută ca, în cazul în care aş fi oprit, aş putea să iau legătura cu cineva din zona suveranistă şi să devin prim-ministru”
-
Daniel Fenechiu: Exclus ca Ilie Bolojan să dea înapoi în privinţa concedierilor
-
Trump va susţine un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele fiind încă neclare
La începutul anilor '90, Frans Timmermans a făcut primii paşi în diplomaţie: într-o Uniune Sovietică în declin, el ocupă un post la ambasada Olandei din Moscova.
El lucrează apoi pentru olandezul Hans von de Broek, atunci comisar european pentru Relaţii Externe, apoi pentru Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
El este ales deputat în 1998 şi devine ministru al Afacerilor Europene din 2007 în 2010, după care, în 2012, primeşte portofoliul Afacerilor Externe în Guvernul liberalului Mark Rutte.
"El ştie să privească tabloul în ansamblu", asigură pentru AFP un coleg care vrea să îşi păstreze anonimatul. Frans Timmermans vorbeşte rusă, italiană, engleză, franceză şi germană, în plus faţă de limba sa maternă.
Timmermans s-a exprimat în martie împreună cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier în paginile publicaţiei Handelsblatt, exprimându-se în favoarea unei "Europe puternice care să aibă priorităţi bune", o Europă "puternică pe subiecte importante, mai tăcută pe subiecte mai puţin importante".
"Europa trebuie să atace subiecte importante, cele în cazul cărora nu putem ajunge la ceva decât luând poziţie împreună: politica faţă de vecinii noştri din sud şi din est".
Având în vedere succesul echipei mondiale a Olandei la Cupa Mondială din 2014, acest fervent suporter de fotbal a încurajat diplomaţii olandezi să practice ceea ce el numeşte "diplomaţia fotbalului". Ea permite, potrivit lui, spargerea cu uşurinţă a gheţii pentru cei care lucrează în străinătate.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe