BIOGRAFIE: David Haines, "scoţianul nebun" din prima linie a frontului acţiunii umanitare

Scoţianul David Cawthorne Haines şi-a petrecut 15 ani din viaţă înfruntând pericole în prima linie a frontului acţiunii umanitare în Balcani, Africa şi Orientul Mijlociu, sfârşind prin a fi decapitat de jihadişti din cadrul grupării Statul Islamic (SI).

Urmărește
1784 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: David Haines, "scoţianul nebun" din prima linie a frontului acţiunii umanitare

BIOGRAFIE: David Haines, "scoţianul nebun" din prima linie a frontului acţiunii umanitare

Entuziast, cu un simţ al umorului bine dezvoltat, voluntarul în vârstă de 44 de ani cu un trecut militar a fost poreclit "scoţianul nebun" de ONG-uri pentru care a lucrat, unul german, altul american şi altul francez. A activat pe rând în Croaţia, Libia, Sudanul de Sud şi Siria.

Ultima sa misiune consta în aprovizionarea cu apă potabilă, hrană şi corturi a sirienilor victime ale războiului care le devastează ţara. Acţiona ca însărcinat cu logistica pentru tabăra de refugiaţi de la Atmeh, în apropiere de frontiera cu Turcia, din partea organizaţiei nonguvernamentale (ONG) franceze Acted.

Pe 12 martie 2013, imediat după ce a sosit în Siria, persoane înarmate l-au oprit, l-au obligat să urce, sub ameninţarea armelor, în portbagajul maşinii lor, împreună cu un italian care. ulterior. a fost eliberat teafăr.

De atunci, Acted şi-a multiplicat apelurile, subliniind că "viaţa unui om nu trebuie să fie ameninţată vreodată din cauza angajamentului său umanitar".

David Cameron, şeful Guvernului britanic, care refuză să plătească răscumpărări, a anunţat, fără să intre în detalii, "o tentativă eşuată de a-l elibera".

Ultima imagine în care David Haines apare, purtând un combinezon portocaliu, palid, cu părul ras pe cap, în genunchi pe nisip în faţa călăului înarmat cu un cuţit, le-a provocat britanicilor groază.

- Un CV heteroclit

Născut la Holderness, în estul Angliei, el şi-a făcut studiile secundare într-una dintre cele mai vechi şi prestigioase şcoli din Scoţia, Perth Academy.

"David şi cu mine am primit o educaţie care face diferenţa între bine şi rău (...). Atunci când voia, era o sursă de inspiraţie, o forţă motrice, iar uneori era un încăpăţânat", a comentat singurul său frate, Mike, într-un comunicat distribuit de către Ministerul britanic al Afacerilor Externe.

CV-ul victimei SI este cel puţin heteroclit. În el apar posturi la Royal Mail şi Scotrail. Tânărul a creat, de asemenea, un IMM care vindea maşini de făcut îngheţată, în Croaţia.

A servit ca mecanic pe avioane aparţinând Royal Air Force (RAF) şi "a ocupat diverse posturi în domeniile securităţii şi evaluării riscurilor într-un anumit număr de ţări".

- O carieră umanitară

Viaţa sa s-a schimbat radical pe când avea 29 de ani. Începând din 1999 şi până în 2004 s-a alăturat asociaţiei germane Arbeiter Samariter Bund, în Croaţia devastată de războiul din Balcani. A oferit asistenţă unor sute de persoane strămutate care s-au întors acasă, pentru a-şi reconstrui casa şi viaţa.

"I-a ajutat pe toţi cei care aveau nevoie de ajutor, indiferent de rasa, angajamentul ori religia lor", afirmă familia.

În aprilie 2010 conduce un proiect al Handicap International, în Libia vlăguită după înlăturarea de la putere a lui Muammar Kadhafi. Miza era avertizarea populaţiei faţă de pericole reprezentate de mine antipersonal şi alte dispzitive explozive abandonate de către combatanţi.

În anul următor se află în Sudanul de Sud, în contul Nonviolent Peaceforce, un ONG internaţional cu sediul în Statele Unite care acţionează ca "o forţă de pace civilă neînarmată" în zone de conflict.

Cei care l-au frecventat îl descriu ca pe un om profund uman, cu un simţ al umorului solid. Acted i-a lăudat duminică "generozitatea, angajamentul şi profesionalismul".

Avea două fiice, în vârstă de 17 şi patru ani, din două căsătorii. Scoţianul s-a căsătorit prima dată în kilt, cu Louise, dragostea sa din tinereţe, iar a doua oară cu Dragana, în Croaţia, unde s-a stabilit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici