- Home
- Externe
- MOSCOVA, (24.09.2011, 15:27)
- Iuliana Enache ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BIOGRAFIE: Dmitri Medvedev, preşedintele care a rămas permanent în umbra lui Vladimir Putin
Dmitri Medvedev, care a cultivat imaginea unui preşedinte liberal ce vrea să modernizeze Rusia, a rămas de la alegerea sa în 2008 în umbra predecesorului şi mentorului său, premierul Vladimir Putin, căruia i-a propus sâmbătă să revină la Kremlin în 2012.
Urmărește
693 afișări
BIOGRAFIE: Dmitri Medvedev, preşedintele care a rămas permanent în umbra lui Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În 2008, când a fost propulsat la conducerea celei mai mari ţări din lume de Vladimir Putin, cu 13 ani mai în vârstă decât el, Dmitri Medvedev, în vârstă de 42 de ani, era necunoscut publicului deşi ocupase mai multe funcţii cheie la Kremlin.
Odată ales, graţie popularităţii susţinătorului său, acest bărbat brunet şi zâmbitor care nu ezită să îşi afişeze gustul pentru muzica rock, vrea să ofere imaginea unui lider modern, diferit de predecesorul său, un bărbat dur şi un veteran al KGB.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Operaţiunea „Blitz". Controale masive la graniţele Schengen. Mii de maşini şi persoane verificate
-
După vizita la Moscova, premierul Slovaciei Fico a dispărut timp de 14 zile. A fost „descoperit” într-un apartament de lux din Vietnam, ce costă 6.200 de euro pe noapte
-
Italia cere Uniunii Europene să plafoneze preţul gazelor la 60 de euro pentru megawatt-oră
Adept al noilor tehnologii, blogger şi fan Twitter, el face din modernizarea Rusiei un laitmotiv. Crezul său devine ameliorarea climatului de investiţii şi reducerea dependenţei de economia exporturilor de materii prime.
Un alt vârf de lance este corupţia endemică din Rusia. Dmitri Medvedev, jurist de formaţie, demite numeroşi generali şi oficiali de rang înalt, printre care puternicul primar al Moscovei Iuri Lujkov.
Dar preşedintele recunoaşte el însuşi în 2011 "succesul limitat" obţinut în acest domeniu.
Liberalismul discursului are dificultăţi în a se traduce în fapte, şi, potrivit majorităţii observatorilor, tot Putin este cel care decide marile linii de orientare ale ţării.
Pe timp de criză, ca şi în războiul din august 2008 împotriva Georgiei sau când îşi admonesta public subordonaţii, Medvedev relua cu un succes inegal stilul dur al mentorului său.
Opoziţia nu are mai mult drept la replică sub preşedinţia sa decât sub cea a lui Putin, magnatul petrolului încarcerat Mihail Hodorkovski rămâne în închisoare, iar televiziunea rămâne în cea mai mare parte un purtător de cuvânt al puterii.
Un sondaj din septembrie 2011, al institutului Vţiom arată că ruşii apreciază inteligenţa (56 la sută) preşedintelui lor dar nu sunt decât foarte puţini cei care recunosc reuşitele preşedinţiei sale: 23 la sută susţin că nu a înregistrat niciun succes, iar 47 la sută "nu ştiu ce să răspundă".
Născut la 14 septembrie 1965 la Leningrad (în prezent Sankt-Petersburg) într-o familie de profesori, Dmitri Medvedev a crescut într-un cartier popular din fosta capitală imperială.
El a studiat la universitatea din oraşul său natal, apoi a intrat în Comitetul de relaţii externe al municipalităţii, condus atunci de un anume Vladimir Putin. El rămâne membrul acestuia timp de cinci ani (1990-1995).
Cariera sa se construieşte în umbra fostului ofiţer KGB, care îl aduce la Moscova în 1999. Ales preşedinte în martie 2000, Vladimir Putin îl numeşte la scurt timp şeful administraţiei prezidenţiale.
În noiembrie 2005, el devine brusc prim-vicepremier, o promovare percepută în Rusia ca vizând să îl aducă în prim-planul scenei pentru a fi în cele din urmă propulsat la Kremlin.
Cota sa de popularitate nu o depăşeşte totuşi niciodată pe cea a premierului, liderul partidului aflat la putere Rusia Unită, care ia în mâini toate marile crize interne şi nu ezită să se exprime asupra politicii internaţionale.
Dacă zvonuri privind tensiunile din cadrul tandemului aflat la putere apar periodic, preşedintele rus a subliniat permanent că nu poate intra în concurenţă cu Vladimir Putin, "colegul şi vechiul său prieten".
(Material realizat de Iulia Enache, iulia.enache@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cerasela Rogen, traumatizată după vacanța în India: 'Am trecut și pe lângă casa lui Salman Khan și...' 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe