- Home
- Externe
- MONROVIA, (07.10.2011, 13:39)
- Mihai Draghici ,
BIOGRAFIE: Ellen Johnson Sirleaf, prima femeie aleasă preşedinte într-un stat african
Ellen Johnson Sirleaf, 72 de ani, care a primit vineri Premiul Nobel pentru Pace alături de activistele Leymah Gbowee şi Tawakkol Karman, a intrat în istorie devenind în 2006 prima femeie aleasă preşedinte în Africa, într-o ţară - Liberia - afectată de 14 ani de război civil.
Urmărește
321 afișări
Ellen Johnson Sirleaf (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Imediat după începerea mandatului, ea a încercat să se apropie de instituţiile financiare internaţionale, pe care le cunoaşte foarte bine: economistă formată la Harvard, această femeie care are patru copii şi opt nepoţi lucrase pentru ONU şi Banca Mondială.
Obiectivul ei era ştergerea datoriei Liberiei şi atragerea de investitori pentru reconstrucţia ţării.
Combaterea corupţiei şi reformele instituţionale profunde au fost întotdeauna principalele ei priorităţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TikTok respinge zvonurile că Elon Musk va cumpăra platforma, înainte de a fi interzisă în SUA: „Pură ficțiune”
-
MApN: România participă din acest an la 3 din cele 8 grupuri de luptă ale NATO de pe Flancul Estic
-
Noua provocare pentru Ucraina în războiul cu Rusia: Soldaţii sinucigaşi din Coreea de Nord
-
Un microbuz în care se aflau zece persoane a fost implicat într-un accident pe Valea Oltului
Ellen Johnson Sirleaf, supranumită "Doamna de Fier", a fost de două ori la închisoare în anii 1980, în timpul regimului Samuel Doe. Ea s-a remarcat prin acţiuni pentru încetarea războiului civil care a afectat Liberia din 1989 până în 2003, soldându-se cu 250.000 de morţi.
În Liberia i se reproşează totuşi că nu a respectat promisiunile în domeniul economic şi social şi că nu s-a implicat suficient pentru reconcilierea naţională.
Sirleaf a ignorat un raport al Comisiei Adevărului şi Reconcilierii din 2009, care o menţiona printre persoanele care nu ar fi trebuit să ocupe funcţii oficiale timp de 30 de ani pentru că l-ar fi susţinut pe fostul lider de gherilă Charles Taylor, preşedinte din 1997 până în 2003. Sirleaf a recunoscut că a susţinut oficial rebeliunea lui Taylor împotriva regimului Samuel Doe în 1989, dar, ulterior, a devenit cel mai mare adversar al acestuia.
Imediat după publicarea raportului, Sirleaf a anunţat că va candida pentru un nou mandat. Acordarea Nobelului lui Johnson Sirleaf are loc cu patru zile înaintea scrutinului prezidenţial în care această femeie angajată în reconstrucţia ţării candidează pentru un al doilea mandat.
Citește pe alephnews.ro: Statuile lui Donald Trump ca Buddha au devenit un „must-have” în China. Vândute online, ele costă între 140 și 2.600 de euro
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israel și SUA continuă la Doha negocierile privind acordul de încetare a focului în Gaza. Trump își menține avertismentul că „se va dezlănțui iadul în Orientul Mijlociu” dacă Hamas nu eliberează ostaticii până la învestirea sa de pe 20 ianuarie
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce s-a descoperit pe cadavrul femeii ucise din Bragadiru. Medicii legiști au examinat trupul
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe