BIOGRAFIE: Generalul Jaruzelski, omul legii marţiale în Polonia

Cel puternic om al Poloniei comuniste, generalul Wojciech Jaruzelski, decedat duminică la vârsta de 90 de ani, va rămâne în istorie ca fiind cel care a impus legea marţială în ţara sa, la 13 decembrie 1981, pentru a încerca în van să reducă la tăcere sindicatul Solidaritatea.

Urmărește
1231 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Generalul Jaruzelski, omul legii marţiale în Polonia

BIOGRAFIE: Generalul Jaruzelski, omul legii marţiale în Polonia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De asemenea, generalul Wojciech Jaruzelski a fost primul lider comunist din Europa care a favorizat opt ani mai târziu tranziţia spre democraţie, proces ce a asigurat succesul mişcării Solidaritatea a lui Lech Walesa, primul sindicat independent din blocul sovietic.

Cu faţa acoperită în cea mai mare parte a timpului de ochelarii să negri imenşi şi cu o alură rigidă, generalul Jaruzelski îi plăcea să repete că "doar istoria îmi va da dreptate".

El spunea că, în 1981, a ales cel mai mic rău posibil pentru Polonia, salvând-o de invazia trupelor sovietice. O ipoteză respinsă de criticii săi, care afirmă că Uniunea Sovietică, angajată deja în Afganistan, nu era pregătită să intervină.

Născut la 6 iulie 1923 la Kurow (estul Poloniei) într-o familie din mica nobilime, Wojciech Jaruzelski aderă încă din tinereţe la comunism. La vârsta de 17 ani, la puţin timp după împărţirea Poloniei de Hitler şi Stalin în 1939, el este deportat în Siberia împreună cu toată familia. Tatăl său va muri acolo.

Tânărul Wojciech intră totuşi în armata poloneză înfiinţată în Uniunea Sovietică sub tutela Armatei Roşii. El urcă rapid toate treptele ierarhiei militare, continuându-şi totodată cariera în cadrul Partidului Muncitoresc Unit Polonez (PMUP).

El devine, la 33 de ani, unul dintre cei mai tineri generali ai Armatei Naţionale. La 37 de ani, el este responsabil de Departamentul Politic al Forţelor Armate, după care preia, în 1968, portofoliul Apărării, pe care îl va păstra timp de 15 ani. Concomitent, se va afla la conducerea PMUP.

"A fost înainte de toate un militar căruia îi plăcea rigoarea armatei. El avea obiceiul să dea ordine", a declarat pentru AFP istoricul Andrzej Paczkowski.

La câteva luni după înfiinţarea mişcării Solidaritatea, în 1980, generalul Jaruzelski preia conducerea partidului şi a Guvernului. El cumulează toate puterile, la 13 decembrie 1981, şi impune legea marţială. Sindicatul Solidaritatea este scos în afara legii, iar militanţi de-ai săi sunt trimişi în închisoare.

În 1983, legea marţială este abrogată şi autoritarismul slăbeşte treptat. Instalarea lui Mihail Gorbaciov la putere la Moscova şi criza economică îl constrâng să liberalizeze regimul în Polonia.

Decizia de a negocia cu Solidaritatea viitorul ţării a condus în vara anului 1989, în urma unor alegeri legislative semidemocratice câştigate de mişcarea lui Lech Walesa, la prăbuşirea puterii comuniste.

După autodizolvarea PMUP în 1990, generalul Jaruzelski renunţă la funcţia de preşedinte al ţării, favorizând alegerea celui mai înverşunat adversar al său, Lech Walesa, în acest post.

- Foarte mulţumit să vadă Polonia în NATO

În 2004, el a cerut iertare pentru ocuparea Cehoslovaciei în 1968 de trupele Pactului de la Varşovia.

"Deşi pare paradoxal să o spun, eu sunt foarte mulţumit să văd Polonia în NATO, care este garantul securităţii noastre, şi în Uniunea Europeană, care este o şansă enormă de dezvoltare", mărturisea Jaruzelski în august 2005, într-un interviu pentru AFP.

În 2010, el a fost acuzat, în mod oficial, de "crimă comunistă" pentru că a impus legea marţială şi risca zece ani de închisoare, dar starea sa de sănătate l-a împiedicat începând din 2011 să asiste la proces.

În iulie 2011, el a fost diagnosticat cu cancer limfatic.

"El ar fi fost un mare om dacă ar fi trăit într-o altă epocă. Dar a făcut parte dintr-o generaţie nefericită", a declarat pentru AFP Lech Walesa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici