Biografie: Jan Fischer, un statistician cu trecut comunist, candidat la preşedinţia Cehiei

Jan Fischer, fost premier ceh şi unul dintre principalii candidaţi la preşedinţia ţării, este un statistician de renume, căruia criticii îi reproşează lipsa de charismă şi trecutul comunist, relatează AFP.

Urmărește
109 afișări
Imaginea articolului Biografie: Jan Fischer, un statistician cu trecut comunist, candidat la preşedinţia Cehiei

Biografie: Jan Fischer, un statistician cu trecut comunist, candidat la preşedinţia Cehiei

Jan Fischer s-a născut la 2 ianuarie 1951 într-o familie de matematicieni şi statisticieni din Praga. Absolvent al facultăţii de Economie şi Administraţie publică, el şi-a ales ca specialitate statistica şi şi-a construit cariera în cadrul Biroului naţional de Statistică, cu o scurtă experienţă în cadrul unui institut de cercetare şi la Universitatea de Economie.

Majoritatea cehilor au aflat despre existenţa acestui funcţionar cu figură austeră, pasionat de cifre, în momentul nominalizării sale surpriză, în aprilie 2009, în funcţia de premier interimar.

Ales pentru profilul său apolitic, el l-a înlocuit pe Mirek Topolanek, al cărui Cabinet de centru-dreapta a fost înlăturat de la putere în timp ce ţara deţinea preşedinţia UE. Mandantul său a durat până în iulie 2010.

Preşedintele Vaclav Klaus l-a definit atunci pe Jan Fischer drept "un bărbat prudent, care nu a avut niciodată o orientare politică radicală de o parte sau de alta". Cotidianul Lidove Noviny îl descrie la rândul său drept "un şoarece gri perfect, fără nicio brumă de charismă".

După expirarea mandatului său la conducerea Guvernului, Fischer a obţinut funcţia de vicepreşedinte al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). El a părăsit astfel Praga şi s-a instalat pentru doi ani la etajul 23 al unui imobil din cartierul londonez Docklands.

Pentru cei care îl cunosc pe Jan Fischer doar din 2009, este destul de surprinzător să citească amintirile din 1985 ale secretarei sale Dana, care ulterior i-a devenit soţie: "Avea părul lung până la umeri, o vestă în carouri cu nasturi argintii şi cămăşi cu gulere enorme".

Nonconformismul tânărului statistician are totuşi limite: el a fost membru al partidului comunist din 1980 şi până la înlăturarea regimului, în 1989, prin "revoluţia de catifea", în timpul căreia el nu a adoptat nicio poziţie marcantă.

Jan Fischer explică această atitudine prin dorinţa sa de a-şi putea face treaba în linişte. "Am făcut o greşeală, am învăţat o lecţie", asigură el.

Divorţat şi recăsătorit, Jan Fischer are trei copii. El vorbeşte engleza, franceza, rusa şi germana.

Meloman şi pasionat de literatură, Jan Fischer este foarte interesat de cultura şi tradiţia evreiască. Potrivit agenţiei CTK, el nu celebrează sărbătorile creştine.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici