- Home
- Externe
- WASHINGTON, (30.01.2013, 00:28)
- Iuliana Enache
BIOGRAFIE: John Kerry, noul secretar de Stat al SUA, un politician cu o solidă experienţă internaţională
John Kerry, a cărui nominalizare în funcţia de secretar de Stat a fost aprobată, marţi, de Senatul american, se numără printre puţinii lideri americani cu o solidă experienţă internaţională.
Urmărește
278 afișări
BIOGRAFIE: John Kerry, noul secretar de Stat al SUA, un politician cu o solidă experienţă internaţională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
De la alegerea sa la conducerea Comisiei pentru Afaceri Externe din Senat, la sfârşitul lui 2008, John Kerry a mers în Afganistan, Pakistan, Egipt, Israel, Gaza, Siria, Iordania, Darfour, Beijing.
Ales în Senat în 1984, el candidează la alegerile prezidenţiale din 2004 din partea democraţilor. În faţa preşedintelui George W. Bush, el denunţă informaţiile incorecte care au condus la declanşarea războiului din Irak şi face din restabilirea prestigiului american o prioritate a campaniei sale. Preşedintele în exerciţiu, care va fi reales, îi aminteşte senatorului Kerry că a votat pentru război, ca mulţi dintre colegii săi.
În Camera superioară a Congresului, el are numeroşi prieteni din cealaltă tabără, începând cu John McCain.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Din septembrie, John McCain şi aliaţii săi au ridicat un zid împotriva lui Susan Rice, acuzând-o că a înşelat americanii în declaraţiile sale privind atacul de la consulatul din Benghazi, în Libia. Accidental, mulţi au sugerat numele lui John Kerry drept o alegere preferabilă.
"Domnule secretar de Stat", şi-a permis John McCain să i se adreseze lui John Kerry în cadrul unei conferinţe de presă comune pe un alt subiect. "Domnule preşedinte", a ripostat John Kerry. McCain a pierdut şi el un scrutin prezidenţial, în 2008.
"Iată ce se întâmplă când aduceţi împreună doi perdanţi!", a adăugat acesta, izbucnind în râs.
Catolic, căsătorit cu moştenitoarea Heinz, Teresa, John Kerry este fiul unui pilot din al Doilea Război Mondial şi al unui diplomat. El a povestit că s-a aventurat pe bicicletă în Berlinul de Est, acolo unde tatăl său se afla la post, în Germania. După ce a urmat studiile la Universitatea Yale, el a intrat în armată şi a luptat în Vietnam, ca şi John McCain, înainte de a denunţa public războiul, la întoarcerea sa, în 1971.
În Senat, el apără în zadar un proiect de lege privind reducerea emisiilor cu efect de seră, un dosar în privinţa căruia este foarte implicat.
După alegerea lui Barack Obama, el este emisar în dosare fierbinţi ale diplomaţiei, în special în Orientul Mijlociu. El este cel pe care preşedintele l-a trimis la Islamabad pentru a încerca să calmeze spiritele în mai 2011, când aliaţii pakistanezi nu au fost informaţi în legătură cu raidul împotriva lui Osama ben Laden, liderul Al-Qaida.
În februarie 2009, el este unul dintre cei trei congresmeni americani care vizitează Fâşia Gaza, controlată de Hamas, pe care Statele Unite o consideră grupare teroristă.
El se întâlneşte de mai multe ori cu preşedintele sirian în 2010, înainte de declanşarea rebeliunii în ţară.
Dar John Kerry cunoaşte şi Europa şi mai ales Franţa, unde părinţii săi au petrecut numeroase veri. Senatorul vorbeşte foarte bine franceza.
John Kerry a fost votat de o majoritate covârşitoare a colegilor săi senatori pentru a prelua funcţia de secretar de Stat.
Dar calea este liberă, potrivit senatorilor republicani.
"Chiar dacă nu suntem de acord cu senatorul Kerry în privinţa unor probleme interne, el a făcut treabă bună în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe", a declarat republicanul Chuck Grassley în urmă cu câteva zile.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria