BIOGRAFIE: Karel Schwarzenberg, un aristocrat care conduce diplomaţia cehă

Şeful diplomaţiei cehe Karel Schwarzenberg, calificat pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale cehe, este un aristocrat provenit dintr-o veche linie princiară austro-ungară, susţinător al drepturilor omului şi al valorilor tradiţionale.

Urmărește
363 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Karel Schwarzenberg, un aristocrat care conduce diplomaţia cehă

BIOGRAFIE: Karel Schwarzenberg, un aristocrat care conduce diplomaţia cehă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Născut la 10 decembrie 1937 la Praga, Karel Schwarzenberg a trăit timp de 41 de ani în exil, în special în Austria, Germania şi Elveţia, după ce a fugit împreună cu familia de regimul comunist instaurat în Cehoslovacia în 1948.

Anticomunist înverşunat, el ajută activ în anii '80 disidenţii din Cehoslovacia, între care pe vechiul său prieten Vaclav Havel.

Umanist şi liberal, acest bărbat cu mustaţă şi statură impunătoare este, în perioada respectivă, preşedinte al Federaţiei internaţionale din Helsinki pentru drepturile omului.

El se întoarce în ţara natală în momentul "revoluţiei de catifea" din 1989, pentru a deveni un colaborator apropiat al lui Havel, care îl consideră un bărbat "extrem de calificat", şi un "european, patriot şi gentleman".

În 2005, senatorul apare în prim-plan când regimul Castro îl epulzează manu militari din Cuba, unde intenţiona să se întâlnească cu disidenţii.

Cel pe care cehii îl supranumesc "prinţul" şi al cărui nume complet este Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena Furst zu Schwarzenberg, ocupă funcţia de ministru de Externe în perioada 2007-2009 şi revine în post în 2010.

Adept al unui limbaj rafinat şi separându-se foarte rar de pipion şi pipă, el este direct şi are umor, însuşiri neobişnuite în sferele diplomatice.

În momentul primei sale nominalizări în funcţia de ministru de Externe, trecutul său de exilat poliglot şi legăturile sale cu Austria vecină l-au determinat pe preşedintele Vaclav Klaus să îi pună la îndoială "loialitatea". El a replicat că prejudecăţile în ceea ce îl priveşte sunt "idioate".

Tot în 2007, el ignoră protestele provocate la Viena, după ce i-a calificat drept "nebuni" pe militanţii împotriva energiei atomice austrieci care organizau blocaje la posturile de frontieră dintre cele două ţări în semn de protest faţă de centrala nucleară cehă de la Temelin.

Un an mai târziu, el a evocat posibilitatea de a-l provoca la duel pe preşedintele francez de atunci Nicolas Sarkozy, "la ora 5 dimineaţa în pădurea Boulogne, cu doi martori îmbrăcaţi în negru", în cazul în care acesta din urmă "ar suspecta Praga că vrea să saboteze preşedinţia europeană" în primul semestru al lui 2009.

Adeseori criticat pentru obiceiul său de a moţăi în timpul tratativelor politice lungi, el nu ezită să răspundă: "când se bat câmpii, eu dorm".

Contrar preşedintelui în exerciţiu foarte eurosceptic, Karel Schwarzenberg este un proeuropean convins, care susţine o Uniune Europeană "solidară".

În opinia lui, intenţia de a face distincţia între "vechea" şi "noua" Europă conduce la "distrugerea muncii depuse de la Jean Monnet", economist şi diplomat francez care a fost unul dintre părinţii fondatori ai construcţiei europene după cel de-al Doilea Război Mondial.

Foarte bogată, familia lui Karel Schwarzenberg deţine proprietăţi în Germania, Austria şi Cehia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici