- Home
- Externe
- ROMA, (13.11.2011, 21:02)
- Valentin Vidu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BIOGRAFIE: Mario Monti, un economist echilibrat, opusul vulcanicului Silvio Berlusconi
Mario Monti, succesorul desemnat al lui Silvio Berlusconi, un politician echilibrat, în vârstă de 68 de ani, recunoscut pentru competenţa economică, este opusul pasionalului Il Cavaliere, acuzat de subminarea credibilităţii ţării prin scandaluri şi procese care au afectat Guvernul.
Urmărește
571 afișări
BIOGRAFIE: Mario Monti, un economist echilibrat, opusul vulcanicului Silvio Berlusconi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Mario Monti, supranumit şi "cardinalul", şi-a creat o reputaţie de om competent şi independent, în timpul celor zece ani cât a fost comisar european, în perioada 1994-2004.
Un semn că lucrurile s-au schimbat este faptul că fotoreporterii şi cameramanii îl aşteptau pe Monti, duminică dimineaţa, la Roma, să iasă de la slujba de la biserică şi nu în faţa tribunalelor sau a vilelor luxoase, unde îl aşteptau paparazzi pe Berlusconi.
La insistenţele unui grup de jurnalişti, Monti s-a mulţumit să le vorbească despre vreme. "Aţi văzut? Ce zi splendidă!". În paralel, Berlusconi, care a plecat de la putere huiduit, se declara "mândru" de acţiunile sale şi afirma că se vede, deja, "reluând drumul Guvernului".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Amator de mers cu bicicleta, Monti recunoaşte că nu este "prea sociabil". "Chiar dacă nu mi le amintesc şi nu le spun prea bine, îmi plac mult bancurile. Berlusconi are un adevărat talent în a le spune", declara el, în 2005, într-unul dintre rarele sale interviuri.
Numit senator pe viaţă, miercuri, de către preşedintele italian Giorgio Napolitano, el a fost lăudat, deja, de directoarea Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde. "Este un om de mare calitate, cu care am avut întotdeauna un dialog fructuos şi extrem de călduros", a declarat ea.
Foarte discret de când numele său apare pe prima pagină a ziarelor, în ultimele luni Monti şi-a multiplicat intervenţiile asupra crizei. "Trebuie să fie realizate reforme nepopulare, unind facţiunile mai raţionale ale fiecărui partid politic", îndemna el, la 23 septembrie.
"Cred că o anumită cunoaştere a problemelor nu dăunează", spunea el recent.
Născut la 19 martie 1943, la Varese (nord), Mario Monti devine celebru la prestigioasa Universitate Bocconi din Milano, cunoscută pentru cea mai bună facultate de economie din Italia.
El îşi continuă studiile în Statele Unite, la Universitatea Yale, pe care a absolvit-o în 1965, unde studiază cu James Tobin, laureat al Premiului Nobel, creatorul unui proiect de taxare a tranzacţiilor care îi poartă numele.
În 1970, începe să predea la Universitatea din Torino, pe care o părăseşte în 1985, pentru a deveni profesor de economie politică la Bocconi, unde ocupă succesiv posturile de director al Institutului de Economie Politică, rector şi preşedinte, în 1994, o funcţie pe care o deţine şi în prezent.
În 1994, el este propus de primul Guvern al lui Berlusconi într-un post de comisar european. Jacques Santer, preşedintele Comisiei din perioada respectivă, îi încredinţează postul de comisar pentru Piaţa Internă.
În 1999, Guvernul de stânga al lui Massimo D'Alema îl confirmă la Comisie, unde primeşte de la preşedintele acesteia, compatriotul său Romano Prodi, mult râvnitul post de comisar pentru Concurenţă, lucru care confirmă imaginea sa de neimplicare politică.
În timpul mandatului său, Comisia îşi consolidează activităţile antitrust, iar Mario Monti îşi creează imaginea de comisar dur, "impermeabil la presiuni".
Indiferent de natura interlocutorului său, lui Mario Monti "nu îi place, atunci când există reguli, să aibă impresia că acestea sunt scurtcircuitate", afirmă persoane din anturajul său. Fostul comisar european este "un cardinal", "o personalitate dificil de pătruns".
Cu toate că este foarte "curtenitor", deşi este căsătorit de aproximativ 40 de ani (cu aceeaşi femeie) şi are doi copii, Monti nu este mai puţin ferm. "Vă poate trimite în faţa călăului inchiziţiei, vorbindu-vă foarte politicos, dacă el crede că acest lucru este just şi necesar", a declarat această sursă, salutând totodată experienţa acestui doctor în economie.
Într-un articol publicat în februarie 2000 şi intitulat "Super Mario", The Economist îl prezintă ca pe "unul dintre cei mai puternici birocraţi europeni", după care îl descrie ca pe "un adept al persuasiunii, mai degrabă decât al polemicii".
"Arată atât de autoritar, încât nici măcar calviţia nu a îndrăznit să îl provoace", scria săptămânalul britanic, referindu-se la bogatul său păr grizonant.
După încheirea mandatelor sale la Bruxelles, Monti revine la activitatea academică şi semnează editoriale în Corriere della Sera, un cotidian de referinţă în Italia.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe