Prima pagină » Știri externe » BIOGRAFIE: Mohamed ElBaradei, potenţial lider de consens pentru o perioadă de tranziţie în Egipt

BIOGRAFIE: Mohamed ElBaradei, potenţial lider de consens pentru o perioadă de tranziţie în Egipt

Mohamed ElBaradei, laureat al Nobelului pentru Pace şi fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, a devenit un susţinător al reformei politice în Egipt şi potenţial candidat la preşedinţie, deşi este considerat lipsit de experienţă politică în ţară, informează BBC News Online.
BIOGRAFIE: Mohamed ElBaradei, potenţial lider de consens pentru o perioadă de tranziţie în Egipt

El nu a fost supus testului politic în Egipt şi nu este clar ce circumscripţie reprezintă, dar ar putea fi un lider de consens pentru o perioadă de tranziţie.

► Născut în Egipt în 1942, Mohamed ElBaradei a studiat dreptul la Universitatea din Cairo.

► Şi-a început cariera în Ministerul egiptean de Externe în 1964 şi a lucrat la misiunea permanentă a Egiptului la ONU, atât la New York, cât şi la Geneva.

► Are un doctorat în drept internaţional de la Universitatea New York, iar în 1980 a devenit responsabil cu Programul de Drept Internaţional al Institutului de Instruire şi Cercetare al ONU.

► Este căsătorit cu Aida Elkachef, o profesoară cu care are doi copii. Fiica sa, Laila, este avocat şi locuieşte la Londra cu soţul său, iar fiul, Mostafa, este manager IT şi locuieşte la Cairo.

► În 1984, s-a alăturat AIEA şi a ajuns director general 13 ani mai târziu.

Când i-a luat locul diplomatului suedez Hans Blix în 1997, ElBaradei a recurs la diplomaţie pentru a trata dosarele nucleare din Coreea de Nord şi Iran, apreciind că pot fi făcute progrese chiar şi în cele mai dificile situaţii.

► A obţinut trei mandate la conducerea agenţiei ONU, după ce a câştigat sprijinul SUA, deşi relaţiile dintre Washington şi AIEA au fost marcate de tensiuni de-a lungul anilor.

ElBaradei a fost de acord cu administraţia americană condusă de George W. Bush asupra mai multor probleme nucleare, dar nu se temea să-şi spună părerea.

El a criticat în special ceea ce considera a fi standardele duble din partea ţărilor care au arme nucleare, dar care doreau să împiedice alte state să le procure. Credibilitatea sa politică în Orientul Mijlociu vine din perioada când a pus la îndoială acuzaţiile privind existenţa armelor de distrugere în masă, folosite pentru a justifica intervenţia americană în Irak în 2003.

Pe lângă faptul că viziunea sa asupra Irakului nu a corespuns întotdeauna cu cea a administraţiei Bush, SUA şi aliaţii lor din Uniunea Europeană considerau că abordarea sa faţă de Iran nu este suficient de dură.

► În 2005, ElBaradei a câştigat Premierul Nobel pentru Pace, pentru eforturile sale de prevenire a proliferării nucleare.

Când a părăsit AIEA în noiembrie 2009, sute de admiratori ai săi au sfidat avertizările forţelor de securitate egiptene, trei luni mai târziu, de a nu-l întâmpina la aeroportul din Cairo.

Este considerat un potenţial candidat credibil pentru alegerile prezidenţiale egiptene din 2011. Analiştii apreciază că unii egipteni îl plac pentru că este civil – Egiptul a fost condus de militari de la înlăturarea monarhiei în urmă cu peste 50 de ani – şi pentru că nu este afectat de acuzaţii de corupţie.

Ziarele proguvernamentale au încercat, însă, să îl prezinte ca fiind deconectat de realitatea din Egipt şi lipsit de experienţă politică.