- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BIOGRAFIE: Mohamed ElBaradei, potenţial lider de consens pentru o perioadă de tranziţie în Egipt
Mohamed ElBaradei, laureat al Nobelului pentru Pace şi fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, a devenit un susţinător al reformei politice în Egipt şi potenţial candidat la preşedinţie, deşi este considerat lipsit de experienţă politică în ţară, informează BBC News Online.
BIOGRAFIE: Mohamed ElBaradei, potenţial lider de consens pentru o perioadă de tranziţie în Egipt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
El nu a fost supus testului politic în Egipt şi nu este clar ce circumscripţie reprezintă, dar ar putea fi un lider de consens pentru o perioadă de tranziţie.
► Născut în Egipt în 1942, Mohamed ElBaradei a studiat dreptul la Universitatea din Cairo.
► Şi-a început cariera în Ministerul egiptean de Externe în 1964 şi a lucrat la misiunea permanentă a Egiptului la ONU, atât la New York, cât şi la Geneva.
► Are un doctorat în drept internaţional de la Universitatea New York, iar în 1980 a devenit responsabil cu Programul de Drept Internaţional al Institutului de Instruire şi Cercetare al ONU.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ucraina primește 1 miliard de dolari de la Japonia și UK în cadrul programului Băncii Mondiale
-
Armata israeliană a interceptat o rachetă lansată din Yemen
-
Efectele declaraţiilor lui Trump despre Groenlanda: Danemarca va întări apărarea teritoriului
-
Infotrafic: ploaia şi zăpada îngreunează traficul pe mai multe şosele din România
► Este căsătorit cu Aida Elkachef, o profesoară cu care are doi copii. Fiica sa, Laila, este avocat şi locuieşte la Londra cu soţul său, iar fiul, Mostafa, este manager IT şi locuieşte la Cairo.
► În 1984, s-a alăturat AIEA şi a ajuns director general 13 ani mai târziu.
Când i-a luat locul diplomatului suedez Hans Blix în 1997, ElBaradei a recurs la diplomaţie pentru a trata dosarele nucleare din Coreea de Nord şi Iran, apreciind că pot fi făcute progrese chiar şi în cele mai dificile situaţii.
► A obţinut trei mandate la conducerea agenţiei ONU, după ce a câştigat sprijinul SUA, deşi relaţiile dintre Washington şi AIEA au fost marcate de tensiuni de-a lungul anilor.
ElBaradei a fost de acord cu administraţia americană condusă de George W. Bush asupra mai multor probleme nucleare, dar nu se temea să-şi spună părerea.
El a criticat în special ceea ce considera a fi standardele duble din partea ţărilor care au arme nucleare, dar care doreau să împiedice alte state să le procure. Credibilitatea sa politică în Orientul Mijlociu vine din perioada când a pus la îndoială acuzaţiile privind existenţa armelor de distrugere în masă, folosite pentru a justifica intervenţia americană în Irak în 2003.
Pe lângă faptul că viziunea sa asupra Irakului nu a corespuns întotdeauna cu cea a administraţiei Bush, SUA şi aliaţii lor din Uniunea Europeană considerau că abordarea sa faţă de Iran nu este suficient de dură.
► În 2005, ElBaradei a câştigat Premierul Nobel pentru Pace, pentru eforturile sale de prevenire a proliferării nucleare.
Când a părăsit AIEA în noiembrie 2009, sute de admiratori ai săi au sfidat avertizările forţelor de securitate egiptene, trei luni mai târziu, de a nu-l întâmpina la aeroportul din Cairo.
Este considerat un potenţial candidat credibil pentru alegerile prezidenţiale egiptene din 2011. Analiştii apreciază că unii egipteni îl plac pentru că este civil - Egiptul a fost condus de militari de la înlăturarea monarhiei în urmă cu peste 50 de ani - şi pentru că nu este afectat de acuzaţii de corupţie.
Ziarele proguvernamentale au încercat, însă, să îl prezinte ca fiind deconectat de realitatea din Egipt şi lipsit de experienţă politică.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.