- Home
- Externe
- CARACAS, (15.04.2013, 07:22)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BIOGRAFIE: Nicolas Maduro, de la fost şofer de autobuz la preşedinţia Venezuelei
Nicolas Maduro, care a câştigat alegerile prezidenţiale din Venezuela, este un fost şofer de autobuz ajuns în politică prin intermediul sindicatelor şi un veteran al chavismului, favoritul mentorului său Hugo Chavez, care l-a desemnat succesorul său înainte de a muri.
Urmărește
650 afișări
BIOGRAFIE Nicolas Maduro, de la fost şofer de autobuz la preşedinţia Venezuelei (Imagine: AFP / MediafaxFoto)
Maduro, în vârstă de 50 de ani, înalt şi purtând mustaţă, este cel care a anunţat, cu vocea gâtuită, decesul fostului preşedinte, pe 5 martie.
Devenit între timp gardian al Revoluţiei şi garant al unităţii chavismului, în absenţa charismaticului lider, el afirmă că "dacă ne uneşte ceva, acest lucru este dragostea faţă de Chavez (...). Noi, cu toţii, îndeplinim ordinele preşedintelui Chavez, începând cu mine".
"Este unul dintre liderii tineri, cu cele mai bune capacităţi" pentru a conduce ţara "cu mână de fier, cu viziunea, cu inima sa de om din popor, cu talentul său cu oamenii (...), cu recunoaşterea internaţională pe care a dobândit-o", declara Chavez pe 11 decembrie, desemnându-l drept urmaşul său politic, înainte de a pleca spre Cuba, unde a fost supus celei de-a patra operaţii pentru un cancer, din cauza căruia a murit.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Ministru de Externe din 2006, Nicolas Maduro a fost numit vicepreşedinte de Chavez după victoria acestuia din urmă la alegerile prezidenţiale din 7 octombrie. El a devenit preşedintele interimar, după moartea titularului funcţiei.
"Uitaţi unde merge Nicolas, şoferul de autobuz Nicolas. El a fost şofer de autobuz, şi cum au mai râs de el!", a exclamat Chavez, atunci când l-a numit vicepreşedinte.
Anterior, acest fost şofer de autobuz amabil şi despre a cărui viaţă privată se ştiu puţine, cu excepţia faptului că este căsătorit cu Cilia Flores, procuror general al Republicii, a fost pentru scurt timp preşedinte al Adunării Naţionale (2005-2006), după ce a obţinut primul său mandat de deputat în 1999, sub emblema Mişcării a V-a Republică, fondată de Hugo Chavez, care a preluat puterea în acelaşi an.
Destinele celor doi bărbaţi s-au încrucişat deja în cadrul Mişcării Revoluţionare Bolivariene 200 (MBR-200), creată tot de Chavez, la conducerea căreia el a desfăşurat lovitura de stat ratată împotriva preşedintelui Carlos Andres Perez în 2002.
Numele lui Maduro a fost citat cu din ce în ce mai multă insistenţă la momentul prognosticurilor privind numele succesorului preşedintelui bolnav. Iar la începutul deplasărilor în scopuri medicale ale lui Hugo Chavez în Cuba, el a fost unul dintre vizitatorii cei mai frecvenţi.
Statura înaltă a acestui membru al aripii moderate a "chavismului" a devenit, de asemenea, din ce în ce mai familiară la întâlnirile internaţionale după ce acesta l-a înlocuit de mai multe ori pe Hugo Chavez, slăbit, la ultimele summituri.
Analiştii politici subliniază, de asemenea, capacitatea sa de a "naviga" printre diferitele curente ale chavismului, caracterul său conciliant şi marea sa capacitate de a negocia. Însă de când a început să exercite puterea în fapt, el şi-a înăsprit tonul faţă de opoziţie şi "inamicii din interior şi exterior", reluând pe cont propriu retorica chavistă.
Ţinta sa favorită a rămas candidatul opoziţiei, guvernatorul Henrique Capriles, pe care l-a calificat drept "prinţul burgheziei parazite".
"Este evident că Maduro vrea să îşi consolideze puterea". El a adoptat "o strategie de radicalizare şi intimidare, vizând rivali interni şi externi", aprecia recent analistul politic Luis Vicente Leon.
După modelul mentorului său, el şi-a multiplicat apariţiile publice şi discursurile-fluviu, impunându-se ca noua faţă a Executivului. Deşi este departe de elocvenţa şi charisma lui Chavez, unii observatori sunt de acord că a înregistrat progrese.
În opinia politologului şi profesorului la Universitatea Centrală din Venezuela Ricadro Sucre, Maduro "este alegerea (liderilor cubanezi Fidel şi Raul) Castro", foarte apropiaţi de Chavez.
Istoricul Margarita Lopez Maya subliniază, la rândul său, "fidelitatea" "celui mai bun purtător de cuvânt" internaţional al Guvernului Chavez, a cărui retorică antiimperialistă a adoptat-o perfect, la fel ca şi susţinerea unor regimuri controversate, ca Iranul, Libia sau Siria.
Crescut în cartierul clasei mijlocii Los Chaguaramos, la Caracas, unde a militat încă din liceu, Maduro a urmat un an de studii de ştiinţe politice, în Cuba.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe