- Home
- Externe
- KIEV, (07.06.2014, 12:12)
- Valentin Vidu - Mediafax
BIOGRAFIE: Petro Poroşenko, un miliardar prooccidental la conducerea unei Ucraine devastate
Miliardarul care a făcut avere în domeniul ciocolatei Petro Poroşenko a fost propulsat la conducerea unei Ucraine devastate de o insurecţie armată separatistă prorusă şi care se află pe marginea războiului civil, dar care contează pe pragmatismul său pentru a o pacifica.
Urmărește
717 afișări
BIOGRAFIE: Petro Poroşenko, un miliardar prooccidental la conducerea unei Ucraine devastate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acest bărbat impozant, în vârstă de 48 de ani, promite să-şi conducă ţara către un viitor european şi în acelaşi timp să normalizeze rapid relaţiile cu Vladimir Putin, pe care afirmă că-l "cunoaşte bine" şi căruia, cu o mimică gravă, i-a strâns mâna cu o zi înaintea învestirii sale în funcţie, la ceremoniile internaţionale din Normandia, unde a fost invitat de către preşedintele francez François Hollande.
Ales cu 54,7% din voturile exprimate, noul preşedinte al Ucrainei, care vorbeşte engleza fluent, a primit o susţinere importantă din partea occidentalilor. Preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel au ţinut să-l întâlnească înainte să fie învestit în funcţie.
"Este un succes. O învestire diplomatică a lui Poroşenko a avut loc în Franţa, unde Statele Unite şi Uniunea Europeană au arătat în mod clar că îl susţin", comentează politologul ucrainean Vitali Bala.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Marco Rubio discută cu premierul israelian despre Iran şi ostaticii din Gaza
-
Trump numeşte fostul patron al unor lanţuri de fast-food în funcţia de ambasador în UE
-
Trump desemnează gruparea Houthi drept „organizaţie teroristă străină”
Cu această susţinere şi un scor bun în alegerile prezidenţiale - inclusiv în regiunile rusofone -, pragmatic şi moderat, Poroşenko este bine plasat pentru a face faţă provocărilor imense cu care se confruntă Ucraina, subliniază unii analişti.
- Ascensiune politică vertiginoasă
În urmă cu doar şase luni, acest om de afaceri, care a ocupat pentru scurt două posturi într-un guvern prorus şi altul prooccidental, era o personalitate politică din planul al doilea.
Însă "s-a aflat la momentul potrivit, în locul potrivit", rezumă Volodimir Gorbaci, un expert de la Institutul Euroatlantic de la Kiev.
El a fost singurul oligarh care şi-a pus în mod deschis resursele financiare şi mediatice în serviciul Maidanului, simbolul mişcării de contestare proeuropeană care a condus la destituirea din funcţia de preşedinte, în februarie, a prorusului Viktor Ianukovici, după o baie de sânge la Kiev.
Petro Poroşenko a luat rar cuvântul pe podiumul din Piaţa Maidan, dar el a fost cel care s-a urcat pe un buldozer pentru a calma nişte "capete înfierbântate", hotărâte să forţeze cordoanele poliţiei antirevoltă în faţa sediului Preşedinţiei, pe 1 decembrie, fiind huiduit de radicali, care au aruncat cu ciocolată şi mărunţiş în el.
În martie s-a dus în Crimeea ocupată de către forţele ruse, cu puţin înainte de anexarea peninsulei de către Rusia.
"Poroşenko s-a afirmat ca un om responsabil şi un protector", subliniază Volodimir Gorbaci. "În timpul revoluţiei şi războiului, orice om vrea să fie protejat ca de un părinte", adaugă el.
- Trecut de traseist politic
Specialist în relaţii economice internaţionale, el promite să gestioneze Ucraina ca pe fabrica sa prosperă de ciocolată Roşen. Iar în politică nu este tocmai un novice.
El a fost ministru însărcinat cu Relaţiile Economice Internaţionale al fostului preşedinte Ianukovici şi unul dintre fondatorii partidului acestuia, ministru de Externe şi apoi puternicul şef al Consiliului pentru Securitate Naţională în mandatul fostului preşedinte prooccidental Viktor Iuşcenko, fiind unul dintre apropiaţii acestuia.
În afară de trecutul său de traseist politic, criticii îi mai reproşează că nu are o echipă, un partid şi că a amestecat lucrurile - politica şi interesele comerciale proprii, pe când era la putere.
Însă mulţi cred că Poroşenko este capabil să relanseze o economie aflată în cădere liberă şi să unească o ţară divizată, cu ajutorul experienţei sale guvernamentale din trecut şi cunoştinţelor în afaceri.
- "Îl cunosc bine pe Putin"
Înainte să fie ales, Poroşenko a promis să normalizeze relaţiile cu Rusia în trei luni.
"Îl cunosc bine pe Putin. Este un negociator puternic şi dificil", a declarat recent Poroşenko pentru AFP, apreciind totodată că va fi capabil să ajungă la un compromis cu acesta.
Însă cu excepţia a două dosare - statutul Crimeei, "care este şi va rămâne ucraineană", şi "orientarea proeuropeană a Ucrainei".
"Poroşenko are relaţii în Rusia, unde deţine o cofetărie. Acest lucru trebuie că ajută în politică", apreciază politologul german Andreas Umland de la Academia Moghila de la Kiev.
Spre deosebire de cea mai mare parte a oligarhilor ucraineni, care s-au îmbogăţit rapid în anii haotici din perioada postsovietică, Poroşenko şi-a construit averea prin propriile puteri.
Originar din Bolgrad (sud), el a început vânzând boabe de caco, după care a cumpărat mai multe cofetării, pe care le-a unit într-o firmă uriaşă - Roşen -, pe care a promis să o vândă odată ales.
El deţine, de asemenea, Kanal 5, un post de televiziune lansat în cursul mişcării de contestare a lui Ianukovici.
Averea lui Poroşenko, estimată la 1,3 miliarde de dolari de către revista Forbes, a fost deja afectată de criza cu Rusia, care a interzis importul ciocolatei sale, în cursul negocierilor dintre Ucraina şi Uniunea Europeană (UE).
El este căsătorit cu Marina de aproximativ 30 de ani, un medic cardiolog, mama celor patru copii ai cuplului.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe