BIOGRAFIE: Salman Ben Abdel Aziz, noul rege al Arabiei Saudite, recunoscut pentru integritatea sa

Prinţul Salman Ben Abdel Aziz, în vârstă de 79 de ani, care devine regele Arabiei Saudite, beneficiază de o reputaţie de probitate şi este considerat un arbitru respectat în cadrul familiei regale.

Urmărește
1987 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Salman Ben Abdel Aziz, noul rege al Arabiei Saudite, recunoscut pentru integritatea sa

Prinţul Salman bin Abdul Aziz al-Saud (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prinţ moştenitor din iunie 2012, Salman a devenit tot mai cunoscut în ultimii ani, prezidând deseori Consiliul de Miniştri şi reprezentându-l în străinătate pe regele Abdallah care, din cauza sănătăţii sale precare, şi-a redus în mod considerabil activităţile publice.

El este şi vicepremier, post obţinut în acelaşi timp cu cel de moştenitor al tronului, în 2012, la moartea fratelui său Nayef. El cumulează şi funcţia de ministru al Apărării din octombrie 2011.

Numărul doi în regat, primţul Salman şi-a multiplicat vizitele în Occident şi Asia, adăugând o latură internaţională carierei sale, focalizată până în 2012 pe afaceri interne.

În pofida unei sănătăţi fragile, el a ţinut să îşi demonstreze "hotărârea de a deveni rege sau, mai probabil, ambiţia celor apropiaţi care el să pară astfel", apreciază Simon Henderson, specialist în Golful Persic la Washington Institute.

Poziţia sa a fost fragilizată însă de decizia luată în martie 2014 de regele Abdallah de a-l numi viitor prinţ moştenitor pe fratele său vitreg Moqren, cel mai tânăr dintre cei 35 de fii ai fondatorului regatului.

Născut la Riyad la 31 decembrie 1935, prinţul Salman a fost guvernatorul capitalei timp de aproape 50 de ani, majoritatea provinciilor saudite având la conducerea lor membri ai familiei regale cu rang de miniştri.

"Această funcţie i-a oferit experienţă şi el a supervizat emergenţa Riyadului drept capitală", subliniază Eleanor Gillespie de la Gulf States Newsletter, cu sediul la Londra.

El este considerat artizanul dezvoltării acestui oraş construit în plin deşert de dinastia Al-Saud pentru a face din el un oraş modern.

Dar funcţia lui i-a oferit imediat oportunitatea de a "juca rolul de arbitru foarte respectat al afacerilor familiei Al-Saud", adaugă Gillespie, asigurând că prinţul Salman "are o reputaţie de probitate".

Jane Kinninmont, expertă la Chatham House din Londra, a precizat că Salman este "considerat ca relativ liberal" şi ar putea, în această calitate, "să adopte o abordare mai reformatoare, dar în cadrul limitelor şi liniilor roşii ale sistemului".

Potrivit ei, el ar putea să aibă o atitudine "mai constructivă în ceea ce priveşte instabilitatea în regiune pe care prinţul Nayef a considerat-o permanent drept rezultatul ingerinţelor iraniene mai degrabă decât expresia revendicărilor locale".

Prinţul Salman este cel de-al 25-lea fiu al lui Abdel Aziz, fondatorul regatului, şi face parte din clanul Sudairi, cei şapte fii ai soţiei preferate a regelui, Hassa bint Ahmad al-Sudairi. Printre fraţii lui se numără regele Fahd şi prinţii Nayef şi Sultan, decedaţi toţi trei.

Salman are probleme de sănătate, iar în 2010 a fost operat de hernie de disc.

Căsătorit de trei ori, prinţul Salman are zece fii în viaţă, dintre care cel mai cunoscut este prinţul astronaut Sultan Ben Salman, singurul saudit care a făcut parte dintr-o misiune în spaţiu şi care prezidează în prezent comisia pentru Turism şi Antichităţi. Altul este prinţul Abdel Aziz, ministru adjunct al Petrolului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici