- Home
- Externe
- BELGRAD, (21.05.2012, 03:44)
- Valentin Vidu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BIOGRAFIE: Tomislav Nikolici, un fost ultranaţionalist, ales preşedinte al Serbiei
Liderul principalei forţe a opoziţiei Tomisalav Nikolici, care a fost ales duminică preşedinte al Serbiei, este un fost ultranaţionalist care, fără să abandoneze retorica populistă, s-a reorientat complet propovăduind integrarea europeană.
Urmărește
1028 afișări
Tomislav Nikolici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cunoscut ca "groparul", după ce s-a aflat la conducerea unui cimitir din Kragujevac (centru), Nikolici îşi ia, în sfârşit, revanşa împotriva preşedintelui în exerciţiu Boris Tadici, care l-a învins în alegerile prezidenţiale din 2004 şi 2008.
Suspectat că nu a fost sincer în privinţa orientării sale proeuropene, Nikolici a ţinut imediat să dea asigurări în acest sens.
"Serbia îşi va menţine calea europeană (...). Acest scrutin nu a fost despre cine va conduce Serbia către Uniunea Europeană (UE), ci despre cine va soluţiona problemele economice" ale unei ţări aflate în criză, a declarat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Avem o misiune. Să apărăm Democrația în România
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
-
Burduja, despre rezervele de gaze naturale: România are suficiente stocuri pentru a trece iarna
"Serbia trebuie să îşi dezvolte economia şi trebuie să eradicheze sărăcia. Trebuie să începem să acţionăm pentru a ne debarasa de corupţie", a continuat Nikolici.
După ce a fost, timp de mai mulţi ani, braţul drept al ultranaţionalistului Vojislav Seselj în cadrul Partidului Radical Sârb (SRS), Nikolici şi-a fondat, în 2008, propria formaţiune, Partidul Sârb al Progresului (SNS).
Citeşte şi:
Alegerile prezidenţiale din Serbia: Tomislav Nikolici îl devansează pe Boris Tadici - estimări preliminare
Cu o statură impunătoare, părul grizonant şi o faţă puţin expresivă, Nikolici pare, de cele mai multe ori, încruntat, iar felul în care zâmbeşte pe afişe pare forţat.
El este cunoscut pentru declaraţiile directe. În cursul unei intervenţii în Parlament, acesta a declarat că Serbia ar face mai bine să fie "o provincie rusă" decât să adere la UE.
Între timp el şi-a schimbat discursul, afirmând că UE este importantă pentru relansarea economiei sârbe.
"Vrem să ne alăturăm UE. Ea are proiecte şi investiţii pentru noi", a declarat el recent.
Însă linia de care nu trece rămâne independenţa proclamată în 2008 a Kosovo, pe care Serbia refuză să o recunoască.
"Dacă ei spun că ne putem integra în UE dar că (provincia) Kosovo nu este a noastră, le vom spune «Mulţumin, la revedere, avem propria noastră cale»", a subliniat el de curând.
Nikolici şi-a nuanţat, totuşi, retorica faţă de Kosovo, admiţând că este logic să negocieze cu autorităţile kosovare asupra statutului acestui teritoriu.
Un demagog nonşalant, potrivit criticilor săi, el a obţinut capital electoral pe seama nemulţumirii compatrioţilor săi, afectaţi de situaţia economică degradată, pentru care dă vina pe puterea în exerciţiu.
În campania sa, acesta a propus redresarea economiei prin construirea "unui canal între Dunăre şi Marea Egee", fără să explice însă cum intenţionează să pună în aplicare un asemenea proiect gigantic, cu o lungime de aproximativ 600 de kilometri, care să traverseze, în afară de Serbia, alte două ţări.
Analiştii se îndoiesc de capacitatea sa de a îşi respecta promisiunile electorale, acordând puţină credibilitate şi competenţe colaboratorilor săi.
Nikolici s-a născut în februarie 1952 la Kragujevac, la aproximativ 100 de kilometri sud de Belgrad. Formarea sa academică a făcut obiectul unui scandal în timpul campaniei electorale, stăpânirea domeniului ştiinţelor economice fiindu-i pusă la îndoială de către opozanţi.
Căsătorit şi tatăl a doi copii, el a dezminţit toate aceste acuzaţii, fără să reuşească, însă, să îi convingă pe criticii săi.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe