- Home
- Externe
- KIEV, (21.02.2014, 08:55)
- Ion Gaidau
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BIOGRAFIE: Viktor Ianukovici, un politician care atrage scandalul în Ucraina
Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici este un politician care atrage scandalul, victoria sa frauduloasă la alegerile prezidenţiale din 2004 generând "revoluţia portocalie", în timp ce refuzul său de a semna Acordul de Asociere cu UE a condus la proteste ce au degenerat în ultimele zile.
Urmărește
2513 afișări
Viktor Ianukovici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acest bărbat masiv, în vârstă de 63 de ani, este rusofon şi rusofil, şi reprezintă imaginea regiunii sale natale din estul Ucrainei, Donbasul industrial, teatrul unor lupte între clanuri mafiote în anii postsovietici.
Învins, în pofida sprijinului primit din partea preşedintelui rus Vladimir Putin, de "revoluţia portocalie", care i-a adus la putere pe prooccidentali - între care pe rivala sa, Iulia Timoşenko, devenită premier -, Viktor Ianukovici părea discreditat pentru totdeauna în această ţară cu 46 de milioane de locuitori de la graniţele Europei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
- Capabil să înveţe
Cu toate acestea, el a ştiut să se reinventeze, ajutat de consilieri în comunicare americani. El şi-a ameliorat ucraineana, limba oficială a ţării eclipsată de rusă în perioada sovietică, şi a câştigat alegerile prezidenţiale din 2010 în faţa charismaticei sale rivale Iulia Timoşenko.
"Este un om capabil să înveţe, să facă progrese, în ucraineană sau în administrarea ţării", apreciază Taras Ciornovil, fiul unui lider naţionalist care a fost şeful campaniei sale electorale, apoi deputat al partidului său.
De când a devenit preşedinte, Viktor Ianukovici a depus eforturi pentru a-şi şlefui imaginea, prezentându-se ca un apărător al valorilor democratice şi independenţei Ucrainei şi afişându-şi totodată voinţa de a se apropia de Uniunea Europeană.
Prin urmare, cel care a fost taxat drept "omul Moscovei" apărea în urmă cu câteva săptămâni, în aşteptarea semnăriii la sfârşitul lunii noiembrie a unui acord de asociere istoric cu UE, ca artizanul neaşteptat al viitorului european al Ucrainei.
Dar, cu câteva zile înainte de semnare, după vizite înconjurate de mister făcute preşedintelui rus Vladimir Putin, Viktor Ianukovici a suspendat pregătirea acordului.
- Reprimare inedită
În plus, manifestaţiile proeuropene de amploare care au urmat la Kiev au fost dispersate în mod violent, cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare care au provocat sute de răniţi. Începând de marţi, violenţele au escaladat, soldându-se cu zeci de morţi şi sute de răniţi.
O situaţie inedită pentru Ucraina care, spre deosebire de alte foste republici, nu a cunoscut decât manifestaţii paşnice după prăbuşirea Uniunii Sovietice, un exemplu elocvent în acest sens fiind "revoluţia portocalie".
Această reprimare brutală a fost precedată de derapaje în materie de libertate a presei şi a reuniunilor şi, în special, de condamnarea fostului premier Iulia Timoşenko, în 2011, la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, un caz denunţat de opoziţie ca un act de răzbunare din partea preşedintelui Ianukovici şi care a provocat o gravă criză între Kiev şi UE.
- Frică de Putin
Având îngheţate relaţiile cu europenii, preşedintele ucrainean riscă să nu se simtă în largul său nici cu "mentorul" Vladimir Putin.
"Ianukovici este considerat un prorus, însă el nu a fost niciodată. Îi era frică de Putin", explică Taras Ciornovil.
"Putin, pentru care «Ucraina şi Rusia formează un singur popor», constituie o ameninţare pentru Ianukovici. Dacă renunţă la integrarea europeană, Rusia îl va înghiţi", subliniază analistul Oleksi Haran.
Preşedinţia lui Ianukovici a favorizat creşterea în putere a "Familiei", un puternic clan politico-financiar care reuneşte în jurul său mai mulţi apropiaţi de-ai săi, suspectaţi că se îmbogăţesc datorită influenţei sale şi corupţiei. Din acest clan fac parte fiul lui Ianukovici, Oleksandr, şi vicepremierul Serghei Arbuzov, în vârstă de 37 de ani.
De asemenea, opoziţia şi presa ucraineană au criticat viaţa luxoasă a preşedintelui, denunţând în special reşedinţa de lux de la Mejigorie, în apropiere de Kiev, în timp ce ţara este în criză.
Această proprietate vastă de 137 de hectare, fostă reşedinţă oficială, a trecut, potrivit presei, sub controlul unor structuri private aparţinând unor apropiaţi ai preşedintelui.
Orfan de la vârsta de doi ani, Ianukovici a fost crescut de bunica sa într-o sărăcie extremă. În tinereţe, el a ispăşit trei ani de închisoare pentru furt, lovituri şi cauzare de răni, condamnări anulate mai târziu de justiţie.
"Principala sa teamă este de a fi asasinat de unul dintre ai săi", povesteşte Taras Ciornovil.
Ianukovici a început ca mecanic, apoi a continuat ca patron al unei întreprinderi de transport. Ulterior, el a fost numit guvernator al regiunii Doneţk, în 1997 - într-o perioadă în care clanurile mafiote luptau pentru deţinerea controlului uzinelor metalurgice din zonă -, după care a devenit premier, în perioada 2002-2004, sub fostul preşedinte Leonid Kucima.
Soţia sa, Liudmila a fost ironizată pentru o intervenţie nereuşită în cadrul unui miting organizat în timpul "revoluţiei portocalii" şi practic nu a mai fost văzută în public din acel moment.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegerile prezidențiale din SUA schimbă cursul lumii. Tot ce trebuie să știi despre procesul electoral
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:05
România devine prima ţară din lume cu o Lege pentru participarea copiilor în procesul decizional
-
astăzi, 12:57
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 986. Guvernatorul unei regiuni cheie din Rusia a demisionat / Zelenski: 11.000 de soldaţi nord-coreeeni se află deja în regiunea rusă Kursk / Ruşii lovesc o instalaţie de infrastructură în Zaporojie