După ce primele cazuri de COVID-19 au fost confirmate în ţările scandinave, Norvegia şi Danemarca s-au grăbit să pună restricţii extinse la graniţe pentru a stopa focarul. Suedia, însă, a ales o abordare cu totul diferită, scrie The New York Times.
Suedia a ales să închidă doar liceele şi colegiile, şi-a menţinut şcolileşi grădiniţele deschise, la fel ca şi pub-urile, restaurantele şi graniţele.
De asemenea, afacerile continuă să funcţioneze, lumea merge la birou şi viaţa pare a se desfăşura normal în ţara nordică.
Unii contestatarii ai măsurilor spun că autorităţile nu iau în serios o boală care nu are tratament şi nici un vaccin, dar specialiştii în virologie în Suedia spun că aceasta este cea mai bună abordare.
Epidemiologul suedez, Anders Tegnell, a declarat într-un interviu că strategia Suediei se bazează pe ştiinţă şi abordarea face apel la responsabilitatea populaţiei.
„În acest fel lucrăm în Suedia. Întregul nostru sistem de combatere a bolilor transmisibile se bazează pe acţiuni voluntare. Sistemul de imunizare este complet voluntar şi există o acoperire de 98 la sută ”, a explicat el, potrivit NYT.
Tragardh a spus că nivelul de încredere al suedezilor în sistem s-a manifestat în mai multe moduri: nu numai că cetăţenii au încredere în instituţiile publice şi agenţiile guvernamentale şi invers, dar există şi o încredere socială ridicată în rândul populaţiei.
„Închiderea graniţelor în această etapă a pandemiei, când aproape toate ţările au cazuri, nu are sens din perspectiva mea. Aceasta nu este o boală care va dispărea pe termen scurt sau pe termen lung. Nu suntem în faza de izolare. Suntem în faza de atenuare”, a mai spus epidemiologul.
Majoritatea suedezilor, 52%, susţin măsurile luate de autorităţi, arată un sondaj realizat de ziarul Svenska Dagbladet şi publicat marţi.
Olanda, care a raportat mai mult de 9.700 de cazuri de virus şi 639 de decese până sâmbătă, adoptă o abordare similară cu Suedia.
Premierul Mark Rutte a declarat că ţara sa, cu o populaţie de 17,1 milioane de locuitori a optat pentru o „răspândire controlată” în grupurile în care există riscuri reduse de îmbolnăvire gravă. El a susţinut că a este oricum prea târziu să închidem ţara „complet”.