Potrivit unui comunicat oficial, membrii Parlamentului recomandă ca fiecare alianţă de partide politice europene să propună un candidat în cursa pentru preşedinţia Comisiei Europene, care să conducă şi campania electorală europeană, din 2014, a alianţei. Acest lucru ar stimula profilul alegerilor şi le-ar oferi cetăţenilor o motivaţie în plus de a ieşi la vot, susţin deputaţii europeni.
Cât mai mulţi dintre membrii viitoarei Comisii Europene ar trebui să fie propuşi din rândul deputaţilor nou-aleşi, pentru a le oferi alegătorilor un cuvânt mai greu de spus, susţin deputaţii europeni, care argumentează că acest lucru ar realiza un echilibru mai bun cu Consiliul, având în vedere că guvernele numesc în prezent toţi candidaţii.
Statele membre sunt de asemenea invitate să propună doi candidaţi, un bărbat şi o femeie, pentru fiecare post de comisar, pentru a da astfel posibilitatea preşedintelui Comisiei să asigure egalitatea de gen în cadrul viitorului colegiu al comisarilor.
Parlamentul recomandă, de asemenea, ca următoarele alegeri europene să aibă loc mai degrabă în luna mai decât în iunie. Deputaţii europeni propun datele de 15-18 mai sau 22-25 mai 2014, pentru a oferi astfel timp noului Parlament să se pregătească pentru alegerea preşedintelui Comisiei din iulie.
Parlamentul European propune ca statele membre să-şi modifice legile electorale pentru a introduce praguri minime „adecvate şi proporţionale” de alocare a locurilor, astfel încât să se asigure funcţionarea optimă a procesului şi reflectarea în mod corespunzător a alegerii cetăţenilor.
Tratatele UE prevăd ca Parlamentul European să aleagă preşedintele Comisiei şi să îşi dea acordul pentru întregul Colegiu al comisarilor. Noua Comisie ar urma să îşi preia atribuţiile la 1 noiembrie 2014.
Rezoluţia a fost adoptată cu 316 voturi pentru, 90 împotrivă şi 20 de abţineri.