Tiraspolul face apel la ONU, OSCE şi Consiliul Europei să nu dea curs unei politici duplicitare care va duce la impasul negocierilor şi va spori tensiunea din regiune.
Organizaţiile societăţii civile şi cele opt partide politice nerecunoscute s-au reunit marţi la Tiraspol pentru a emite o declaraţie comună în care cer comunităţii internaţionale să recunoască deja existenta independenţă de facto a Transnistriei.
Cererea a fost motivată de situaţia din Kosovo, care şi-a proclamat unilateral independenţa de Serbia şi care, în primele zile care au urmat acestui demers, a primit recunoaşterea independenţei din partea a peste 20 de state, reprezentând peste zece la sută din ţările lumii.
Organizaţiile neguvernamentale din Transnistria susţin că după 18 ani, republica separatistă şi-a dezvoltat o statalitate mult mai solidă decât fosta provincie sârbă şi este, în consecinţă, îndreptăţită potrivit legii internaţionale să dispună de aceleaşi drepturi şi protecţie la fel ca orice altă entitate legală din lume.
Alături de majoritatea partidelor politice transnistrene care susţin eforturile de independenţă, reprezentanţii societăţii civile au pregătit o declaraţie comună prin care au recomandat celor trei organizaţii internaţionale (ONU, OSCE, Consiliul Europei) să ia în considerare voinţa poporului transnistrean şi să recunoască Transnistria drept cea mai tânără ţară europeană. Declaraţia a fost trimisă celor trei organizaţii.