Majoritatea celor 172 de deţinuţi din centrul situat în baza navală americană din Cuba „au acces la diferite publicaţii tipărite şi la o serie de programe televizate”, a dat asigurări Tanya Bradsher, o purtătoare de cuvânt a Pentagonului.
„Ei au aflat despre moartea lui Osama ben Laden în acelaşi moment şi în acelaşi fel ca restul lumii”, a continuat ea.
„Nu s-a observat nimic neobişnuit în legătură cu acoperirea mediatică” a operaţiunii americane, în care liderul reţelei teroriste Al-Qaida a fost ucis, în noaptea de duminică spre luni, în Pakistan, a mai dat asigurări purtătoarea de cuvânt.
Între deţinuţii de la Guantanamo se află mai mulţi bărbaţi consideraţi ca făcând parte din ierarhia Al-Qaida, între care Khaled Sheikh Mohamed, organizatorul autoproclamat al atacurilor de la 11 septembrie, dar şi alţi patru bărbaţi, suspectaţi că au organizat aceste atentate.
Tot la Guantanamo se află şi numărul trei din ierarhia reţelei teroriste, Abu Faraj Al-Libbi, arestat în 2005, sau Hamza Ahmad al-Bahlul, condamnat ca şef pentru propagandă al reţelei Al-Qaida.
Aceşti bărbaţi, care l-ar fi cunoscut bine pe Osama ben Laden, sunt închişi într-o parte a închisorii plasată sub securitate maximă, pe care jurnaliştii nu au dreptul să o viziteze.
Ei nu au acelaşi nivel de acces la presă şi la televiziune ca ceilalţi şi este, deci, imposibil să se ştie dacă au aflat această informaţie.
Peste jumătate dintre deţinuţii rămaşi la Guantanamo au fost declaraţi apţi să fie puşi în libertate, de către administraţia Obama. Însă ei nu pot ieşi din închisoare, pentru Statele Unite nu vor să îi transfere către ţări care nu oferă suficiente garanţii sau din cauză că nu găsesc alte ţări care să accepte să-i primească.
Aproximativ 50, consideraţi prea periculoşi, urmează să rămână închişi fără proces, iar ceilalţi urmează să fie prezentaţi în faţa justiţiei.