Bloomberg: Banca Centrală Europeană are probleme mai mari decât aprecierea euro

  • Bloomberg: Banca Centrală Europeană are probleme mai mari decât aprecierea euro
  • Amplificarea pandemiei şi riscul măsurilor stricte de distanţare riscă să afecteze creşterea economică
  • "BCE trebuie să adopte măsuri substanţiale pentru susţinerea creşterii economice şi readucerea inflaţiei în limitele fixate", subliniază Bloomberg
Urmărește
922 afișări
Imaginea articolului Bloomberg: Banca Centrală Europeană are probleme mai mari decât aprecierea euro

Bloomberg: Banca Centrală Europeană are probleme mai mari decât aprecierea euro

Banca Centrală Europeană (BCE) nu are doar problema creşterii valorii euro, notează agenţia Bloomberg, argumentând că politicile monetare europene se confruntă cu provocările generate de continuarea pandemiei.

"Banca Centrală Europeană are o problemă şi nu, nu este vorba de valoarea ratei de schimb valutar. Aprecierea recentă a monedei euro a ocupat toate titlurile ziarelor, dar este o problemă minoră comparativ cu provocarea mai amplă pe care pandemia o reprezintă pentru politicile monetare. În loc de a reduce pur şi simplu valoarea euro, BCE trebuie să adopte măsuri substanţiale pentru susţinerea creşterii economice şi readucerea inflaţiei în limitele fixate", scrie Ferdinando Giugliano, editorialist al agenţiei Bloomberg.

De la începutul verii, euro a continuat să crească, ajungând la aproape 1,20 dolari, cel mai mare nivel din ultimii doi ani. O monedă puternică poate afecta creşterea economică, dat fiind că exporturile din zona euro devin mai scumpe. Preţurile importurilor scad, împingând în jos rata inflaţiei.

Christine Lagarde, preşedintele BCE, tocmai a prezentat noile prognoze, explicând că aprecierea euro este unul dintre motivele pentru care inflaţia ar urma să fie "mai jos, dar aproape de 2%" în următorii ani. Christine Lagarde a explicat că BCE nu fixează un nivel al ratei de schimb pentru euro, dar include valoarea monedei în analiza privind inflaţia.

"Băncile centrale evită de mult timp să facă referiri la deprecierea monetară, de teamă să nu atragă măsuri de ripostă din alte ţări. Un război monetar total ar destabiliza sistemul global, afectând toate părţile", explică editorialistul.

"În plus, un euro cu valoare mare nu este cea mai mare ameninţare pentru relansarea economică europeană. Mai alarmantă este amplificarea din nou a pandemiei şi riscul măsurilor stricte de distanţare. Acestea vor avea efecte asupra ritmului relansării activităţilor economice şi asupra încrederii consumatorilor. BCE trebuie să ţină cont şi de eficienţa planurilor fiscale pe care guvernele ţărilor europene le vor prezenta în toamnă", notează editorialistul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici