- Home
- Externe
- (19.05.2023, 00:23)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bloomberg: Provocările generate de Rusia şi China, principalele teme ale summitului G7
Reuniunea Grupului naţiunilor puternic industrializate (G7) se va concentra pe abordarea provocărilor internaţionale generate de activităţile Chinei şi Rusiei, dar şi pe soluţionarea problemelor economice şi comerciale, conform agenţiei Bloomberg.
Urmărește
501 afișări
Sursa foto: Profimedia
Liderii naţiunilor din Grupul G7 - SUA, Canada, Japonia, Marea Britanie, Germania, Franţa şi Italia - se reunesc începând de vineri dimineaţă în oraşul nipon Hiroshima pentru a aborda o serie de provocări colective. Perspectivele economice mondiale rămân complicate, în contextul presiunilor inflaţioniste şi asupra nivelului de trai. Preşedintele rus, Vladimir Putin, continuă războiul în Ucraina, iar China îşi extinde, după pandemie, influenţa economică şi strategică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă Grupul G7 este să nu mai fie perceput ca o organizaţie închisă şi să ralieze naţiuni din Africa, Orientul Mijlociu, America Latină şi Asia. Într-o lume din ce în ce mai multipolară, naţiunile din aceste zone tind să se asocieze cu statele mai puternice din zona lor ori cu China, mai degrabă decât cu Statele Unite sau cu aliaţii Washingtonului. Preşedinţia japoneză a Grupului G7 i-a invitat la summit şi pe liderii altor ţări, spre exemplu din Vietnam, India, Brazilia şi din cadrul Uniunii Africane. Pe fondul problemelor economice, multe ţări au refuzat să aplice sancţiunile occidentale împotriva Rusiei şi nu vor să fie atrase în conflicte. Naţiunile din zonele sudice aşteaptă din partea Grupului G7 claritate în privinţa asistenţei în materie de creditare şi alte facilităţi economice.
În contextul în care economia Rusiei pare să reziste, în pofida sancţiunilor internaţionale, liderii G7 vor încerca să identifice modalităţi de a bloca exporturile ruse de petrol şi gaze şi de a contracara evitarea restricţiilor. Grupul G7 va analiza împreună cu Uniunea Europeană posibilitatea de a opri aproape în totalitate exporturile spre Rusia şi de a menţine asistenţa solidă pentru Ucraina.
O altă provocare a liderilor G7 se referă la modul de abordare a Chinei. Există riscul de a rămâne blocaţi în conceptualizarea poziţiilor, ţinând cont de diverse sintagme, precum "reducerea riscurilor", fără "decuplarea" de Beijing. Chiar dacă poziţia UE pare a se înăspri, iar cea a SUA pare a se flexibiliza, realitatea este că naţiunile din Grupul G7 rămân conectate sau chiar dependente de China în privinţa reţelelor de aprovizionare şi la nivel tehnologic.
Un alt subiect important al summitului din Japonia va fi oprirea proliferării nucleare. Summitul din Hiroshima aminteşte că Japonia a fost bombardată de două ori cu arme nucleare de către Statele Unite la sfârşitul celui de-al II-lea Război Mondial. În prezent, arhitectura de monitorizare a stocurilor de bombe nucleare se erodează, în contextul în care Rusia a suspendat participarea la Noul Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START), semnat cu SUA.
În apropierea Japoniei, liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, continuă provocările cu arme nucleare, iar Coreea de Sud a semnalat în mai multe rânduri intenţia de a avea propriul arsenal atomic, pentru a se apăra. Premierul Japoniei, Fumio Kishida, l-a invitat la summitul G7 pe omologul său sud-coreean.
O problemă specială o reprezintă criza bugetară din Statele Unite. Preşedintele Joseph Biden participă la summitul G7, dar şi-a scurtat turneul în străinătate, renunţând la vizite în Australia şi Papua Noua Guinee, din cauza crizei datoriei suverane a SUA. Biden trebuie să revină rapid la Washington pentru a continua negocierile cu liderii Congresului în scopul obţinerii suplimentării pragului datoriei suverane. Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat în mod repetat că Statele Unite riscă să intre în incapacitate de plăţi în cazul în care Congresul nu aprobă creşterea plafonului datoriei suverane. Intrarea în incapacitate de plăţi "s-ar putea produce pe 1 iunie", a avertizat recent Janet Yellen. "Sunt încrezător că vom obţine un acord privind bugetul şi că America nu va intra în incapacitate de plăţi", a declarat Biden miercuri, înainte de a pleca la summitul Grupului G7.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe