Bloomberg: Zelenski, presat de aliaţi să-l atragă pe Putin la masa negocierilor / Erdogan va prezenta o propunere de îngheţare a conflictului: Kievul ar trebui să fie de acord cu amânarea aderării la NATO

  • După aproape 1.000 de zile de război, aliaţii Ucrainei îl presează pe Volodimir Zelenski să ia în considerare noi modalităţi de a-l atrage pe Vladimir Putin la masa negocierilor în încercarea de a pune capăt luptelor, scrie Bloomberg.
  • Erdogan va propune la summitul G20 ca Zelenski să fie de acord să amâne discuţiile privind aderarea la NATO pentru cel puţin 10 ani, ca o concesie pentru Putin.
Urmărește
1603 afișări
Imaginea articolului Bloomberg: Zelenski, presat de aliaţi să-l atragă pe Putin la masa negocierilor / Erdogan va prezenta o propunere de îngheţare a conflictului: Kievul ar trebui să fie de acord cu amânarea aderării la NATO

Donald Trump va reveni la Casa Albă în ianuarie, promiţând o încetare rapidă a războiului. Cancelarul Germaniei l-a îndemnat vineri pe Putin să se angajeze în discuţii de pace în timpul unei convorbiri telefonice. Emmanuel Macron a declarat duminică că va vorbi cu liderul rus atunci când va fi momentul potrivit.

Doi oficiali europeni au declarat că există o recunoaştere din ce în ce mai clară a faptului că Zelenski va trebui să facă un compromis cu Putin, deoarece a devenit clar că niciuna dintre părţi nu poate obţine o victorie decisivă, scrie Bloomberg.

Chiar înainte de summitul G20, care va fi ultimul eveniment internaţional al preşedintelui Joe Biden, SUA au decis să autorizeze atacuri cu rachete cu rază lungă de acţiune pe teritoriul Rusiei, ca răspuns la sprijinul sporit al Coreei de Nord pentru Putin. Ideea din spatele acestei schimbări este că va contribui la consolidarea poziţiei lui Zelenski înainte de preluarea mandatului de către Trump, astfel încât acesta să poată aborda eventualele negocieri dintr-o poziţie mai avantajoasă.

Kremlinul a condamnat decizia SUA, iar purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că autorizarea ucrainenilor să utilizeze aceste sisteme de rachete ar declanşa „o nouă rundă de tensiuni”, a raportat agenţia rusă TASS.

Zelenski a pledat mult timp pe lângă aliaţi pentru utilizarea armelor occidentale pentru a lovi ţinte militare din interiorul Rusiei. Dar el a fost luat prin surprindere când decizia a fost divulgată duminică: „Astfel de lucruri nu ar trebui să fie anunţate”, a spus el într-un discurs video. De asemenea, autorizaţia nu răspunde aşteptărilor Ucrainei, permiţând efectuarea de lovituri doar împotriva ţintelor din regiunea Kursk, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, sub protecţia anonimatului.

Casa Albă nu a confirmat în mod explicit decizia, dar consilierul adjunct pentru securitate naţională John Finer a declarat că desfăşurarea trupelor nord-coreene în război a escaladat situaţia. „Le-am spus clar ruşilor că vom răspunde la această situaţie”, a spus el.

Erdogan vrea să conducă negocierile de pace dintre Putin şi Zelenski

Între timp, preşedintele Turciei, Recep Erdogan, urmează să îşi prezinte la summitul G20 propunerea de îngheţare a conflictului pe liniile actuale, afirmă surse citate de Bloomberg.

Odată cu intrarea în luptă a trupelor nord-coreene de partea rusă, există o dorinţă tot mai mare din partea aliaţilor Ucrainei de a pune capăt unui conflict care a distrus zone întinse din Ucraina, a consumat sute de miliarde de dolari în ajutor financiar şi arme străine şi a distrus relaţiile geopolitice în Europa şi în întreaga lume.

Săptămâna trecută, Putin i-a spus lui Scholz că a fost întotdeauna deschis la discuţii, dar că orice acord ar trebui să ia în considerare preocupările Rusiei în materie de securitate şi câştigurile sale teritoriale. 

Formula de pace a lui Zelenski se bazează pe obţinerea unei căi clare de aderare la NATO şi pe garanţii de securitate pentru protecţie până la aderare.

Erdogan va propune, în schimb, ca Zelenski să fie de acord să amâne discuţiile privind aderarea la alianţă pentru cel puţin 10 ani, ca o concesie pentru Putin, potrivit surselor Bloomberg.

Propunerea turcă prevede crearea unei zone demilitarizate în regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde Rusia controlează mari porţiuni de teritoriu încă din 2014. Erdogan va sugera că trupe internaţionale ar putea fi desfăşurate acolo ca o garanţie suplimentară şi că Ucrainei i s-ar asigura livrări militare pentru a compensa faptul că a acceptat să fie lăsată în afara NATO.

Oficialii turci recunosc că o astfel de propunere va fi greu de acceptat de către Ucraina, dar cred că este cea mai realistă abordare. Ei ar urmări să amâne discuţiile privind soarta pe termen lung a teritoriilor ocupate pentru a se concentra mai întâi pe asigurarea unei încetări stabile a focului.

Erdogan speră că ar putea să îl convingă pe Zelenski să participe la negocieri de pace la Istanbul, deoarece are informaţii care sugerează că Ucraina ar putea pierde mult mai mult teritoriu în următoarele câteva luni dacă luptele nu sunt oprite, potrivit surselor Bloomberg.

Dar perspectivele de pe câmpul de luptă îi oferă şi lui Putin un stimulent pentru a continua războiul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici