- Home
- Externe
- BUCURESTI, (19.05.2023, 22:37)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Blue Origin, contract cu NASA pentru a construi un modul de aterizare a astronauţilor pe Lună
O echipă condusă de Blue Origin, compania spaţială a lui Jeff Bezos, a câştigat un contract cu NASA pentru construirea unei nave spaţiale care va trimite astronauţi pe şi de pe suprafaţa Lunii, a anunţat vineri şeful NASA, punând capăt unui concurs cu miză mare, potrivit Reuters.
Urmărește
380 afișări
Blue Origin, contract cu NASA pentru a construi un modul de aterizare a astronauţilor pe Lună
Decizia NASA va oferi agenţiei o a doua cursă spre Lună în cadrul programului Artemis, după ce în 2021 a acordat companiei SpaceX a lui Elon Musk 3 miliarde de dolari pentru ca astronauţii să aterizeze pe Lună pentru prima dată de la ultima misiune Apollo din 1972.
Aceste misiuni iniţiale care utilizează sistemul Starship al SpaceX sunt programate pentru sfârşitul acestui deceniu.
Contractul cu Blue Origin este evaluat la aproximativ 3,4 miliarde de dolari, a declarat şeful de explorare al NASA, Jim Free, iar Blue Origin contribuie în mod privat „mult mai la nord” de această sumă, a declarat John Couluris, şeful de aterizare lunară al Blue Origin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
„Onorat să fiu în această călătorie cu @NASA pentru a ateriza astronauţi pe Lună - de data aceasta pentru a rămâne”, a declarat fondatorul miliardarului Amazon.com, Bezos, într-un tweet după anunţ.
Blue Origin intenţionează să construiască modulul său de aterizare Blue Moon, înalt de 16 metri (52 de picioare), în cadrul unui parteneriat cu Lockheed Martin, Boeing, firma de software pentru nave spaţiale Draper şi firma de robotică Astrobotic.
Modulul de aterizare Starship al SpaceX este pregătit să efectueze primele două aselenizări ale astronauţilor în cadrul programului Artemis al NASA, trimiţând o pereche de astronauţi pe suprafaţa lunară pentru fiecare misiune. Aterizarea pe Luna Albastră, planificată pentru 2029, este de asemenea aşteptată să transporte doi astronauţi pe suprafaţă.
„Parteneriatul nostru nu va face decât să contribuie la această epocă de aur a zborurilor spaţiale umane”, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA. El a adăugat că existenţa unui al doilea modul de aterizare pe Lună pentru misiunea Artemis a agenţiei promovează concurenţa comercială, reluând o tendinţă din ultimii ani care reduce costurile pentru NASA.
Anunţul de vineri de la Washington a fost un rezultat mult aşteptat pentru Blue Origin, care a concurat fără succes pentru contractele anterioare. Compania spaţială a depăşit o ofertă rivală din partea antreprenorului din domeniul apărării Dynetics Inc, deţinut de Leidos, şeful unui parteneriat cu Northrop Grumman.
Aceste companii au pierdut în faţa SpaceX pentru contractul din 2021, care face parte dintr-un program iniţial de achiziţie a unui modul de aterizare pe Lună. În cadrul acelui program, NASA a declarat că ar putea alege până la două companii, dar a dat vina pe constrângerile bugetare pentru a opta doar pentru SpaceX.
Acest nou contract este un impuls pentru Bezos, care, de la fondarea Blue Origin în 2000, a investit miliarde de dolari în companie pentru a concura pentru contracte spaţiale comerciale şi guvernamentale de profil înalt cu SpaceX, o forţă dominantă în domeniul lansărilor de sateliţi şi al zborurilor spaţiale cu echipaj uman.
După ce a pierdut în 2021, Blue Origin a luptat fără succes pentru a anula decizia NASA de a ignora modul în care a fost ignorat modulul său de aterizare Blue Moon, mai întâi cu o agenţie de supraveghere şi apoi în instanţă.
Blue Origin şi legislatorii au făcut presiuni asupra NASA pentru a acorda un al doilea contract pentru un lander lunar pentru a promova concurenţa comercială şi pentru a se asigura că agenţia are o cursă de rezervă spre Lună. La începutul anului 2022, NASA a anunţat programul pentru un al doilea contract pentru un lander.
Couluris, care va conduce Blue Origin în dezvoltarea navetei lunare, a declarat că premiul de vineri a fost un rezultat greu de obţinut.
„Lucrăm de ceva timp şi suntem încă pregătiţi să pornim”, a spus el.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe