Argumentul principal invocat de membrii Curţii este că presedintele interimar a încercat să facă o apreciere politică în cazul unor evenimente istorice, relatează PRO TV Chişinău.
Potrivit ediţiei electronice a cotidianului Timpul, Ghimpu nu a comentat decizia magistraţilor. El a plecat la Ialoveni, pentru a inaugura un monument în memoria victimelor regimului comunist.
Reprezentantul Guvernului, Oleg Efrim, a declarat că, potrivit legislaţiei, decretul preşedintelui urmează să fie anulat.
„Guvernul şi-a expus opinia, dar decizia a fost luată şi trebuie respectată. Decretul va fi anulat”, a precizat el.
Prezent la Curtea Constituţională, reprezentantul deputaţilor comunişti, care au sesizat instanţa privind constituţionalitatea decretului, a declarat că decizia luată de magistraţi este „logică şi previzibilă”. „Decretul a fost emis cu încălcări ale Constituţiei Republicii Moldova. Autorităţile emit acte încălcând legea. Sper să fie o lecţie pentru viitor”, a afirmat juristul PCRM, Sergiu Sârbu, citat de Jurnal de Chişinău în ediţie electronică.
Anterior, PCRM l-a acuzat pe Mihai Ghimpu că şi depăşit atribuţiile, instituind o asemenea zi, în situaţia în care sunt şi cetăţeni ai Republicii Moldova care cred că în 1940 teritoriul actual al R. Moldova a fost, de fapt, eliberat.
Pe de altă parte, preşedintele Ghimpu a declarat, în repetate rânduri, că în acest fel apără suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.
După emiterea decretului, Mihai Ghimpu a fost criticat de colegii săi din Alianţa pentru Integrare Europeană, care s-au arătat nemulţumiţi că a luat această decizie independent de ei. Ulterior, Duma de Stat a Rusiei a condamnat decretul preşedintelui moldovean.