Ambasadorii arabi la ONU s-au reunit joi pentru a discuta despre acest proiect de rezoluţie, depus la 18 ianuarie la Consiliul de Securitate, care condamnă colonizarea israeliană a teritoriilor palestiniene, dar nu au hotărât o dată pentru a cere un vot, care riscă să se confrunte cu un veto american.
Potrivit surselor diplomatice, delegaţia palestiniană a insistat ca votul să aibă loc luni, dar ţările arabe doresc să aştepte încheierea reuniunii Cvartetului pentru Orientului Mijlociu, din care fac parte Statele Unite, Uniunea Europeană, ONU şi Rusia, prevăzută pentru 5 februarie.
„Ambasadorii vor trimite o notă miniştrilor (Afacerilor Externe), pentru a le spune că la ONU s-a acţionat, şi că suntem pregătiţi să votăm imediat ce ei iau această hotărâre”, a declarat un diplomat arab, la încheierea reuniunii.
Statele Unite au anunţat că se opun acestui proiect de rezoluţie, dar nu au spus dacă vor utiliza dreptul de veto.
Pe de altă parte, şase membri influenţi ai Camerei Reprezentanţilor, din cadrul celor două partide americane, i-au scris joi preşedintelui Barack Obama, căruia îi cer să utilizeze dreptul de veto contra proiectului de rezoluţie ONU care condamnă politica israeliană de colonizare.
Scrisoarea este semnată de liderul majorităţii republicane, Eric Cantor, liderul minorităţii democrate, Steny Hoyer, preşedinta (republicană) a Comisiei pentru Afaceri Externe, Ileana Ros-Lehtinen, democraţii Howard Berman şi Gary Ackerman şi republicanul Steve Chabot.
Negociatorul palestinian Nabil Chaath a avertizat, marţi, că Washingtonul riscă să îşi piardă pentru totdeauana credibilitatea în calitate de mediator în cadrul procesului de pace din Orientul Mijlociu, dacă va utiliza dreptul său de veto, la ONU, contra proiectului de rezoluţie asupra colonizării evreieşti.
Congresmenii îi cer lui Obama „ca Statele Unite să se opună acestei abordări palestiniene în mod public şi cu fermitate”. „Orice cale către un stat (palestinian) trebuie să fie negociată, şi nu impusă”, scriu membrii Congresului în această scrisoare.
Ei se arată, în scrisoare, „profund îngrijoraţi de hotărârea conducerii palestiniene de a respinge dificila, dar cruciala, responsabilitate de a face pace cu Israelul”.
Membrii Congresului cer, totodată, exercitarea unei presiuni crescute, din partea administraţiei americane, asupra palestinienilor, pentru ca aceştia să revină la masa negocierilor cu Israelul.
Palestinienii au refuzat să continue negocierile de pace directe cu Israelul, după ce acesta a suspendat moratoriul privind colonizarea, la 28 septembrie. Coloniile israeliene în Cisiordania şi Fâşia Gaza sunt considerate ilegale de către ONU şi de aproape toţi membrii săi, inclusiv Statele Unite. Dar Washingtonul se opune, în mod tradiţional, rezoluţiilor de condamnare a Israelului.
Peste 120 dintre cele 191 de ţări membre ale ONU susţin proiectul de rezoluţie, iar altele urmează să îşi exprime susţinerea. Emisarul palestinian, Riyad Mansour, şi-a exprimat frustrarea faţă de opoziţia americană la această iniţiativă. „Nu ştim exact ce înseamnă acest lucru. Nu ne-au spus, dar vom descoperi (despre ce este vorba), atunci când oamenii vor ridica mâna pentru a susţine proiectul de rezoluţie”, a subliniat el.