Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial pentru Politică Externă: Statele Unite pot ajuta membrii UE din estul Europei să se dezvolte

Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial pentru Politică Externă, a declarat luni că Statele Unite au nevoie de o prezentă puternică în Europa de Est, adăugând că scopul fundamental este reducerea decalajului economic dintre membrii UE vestici şi estici, informează agenţia The Associated Press.

Urmărește
1005 afișări
Imaginea articolului Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial pentru Politică Externă: Statele Unite pot ajuta membrii UE din estul Europei să se dezvolte

Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial pentru Politică Externă: Statele Unite pot ajuta membrii UE din estul Europei să se dezvolte

Preşedinţia României găzduieşte summitul Iniţiativei celor Trei Mări în perioada 17-18 septembrie, ocazie cu care oficiali din diverse ţări vor discuta despre aproximativ 40 de proiecte guvernamentale regionale care au drept scop să sporească interconectivitatea în domeniile transportului, energiei şi cel digital.

La summit urmează să participe Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, Heiko Maas, ministrul german de Externe, şi Rick Perry, secretarul american al Energiei, cât şi o serie de lideri regionali, cum ar fi preşedintele polonez, Andrzej Duda, sau Kolinda Grabar-Kitarovic, şefa statului croat.

Potrivit agenţiei The Associated Press, Aurescu, un consilier al preşedintelui proamerican Klaus Iohannis, a mai afirmat că, în timp ce în ultimul deceniu al secolului trecut, ţările est-europene urmăreau să adere la UE şi NATO, lucrurile au avansat de atunci.

"Statele participante ştiu că trebuie să facă mai mult în ceea ce priveşte interconectivitatea", a spus Aurescu, fost ministru de Externe.

Oficialul de la Bucureşti a dezvăluit că un proiect românesc propune crearea unei legături feroviare între portul Constanţa, de la Marea Neagră, şi portul polonez Gdansk, de la Marea Baltică. Un alt proiect se referă la un gazoduct regional care să lege Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici