„Am subliniat potenţialul de cooperare între România şi Turcia, şi cred că relaţiile noastre bilaterale au un caracter strategic”, a declarat Aurescu pentru postul privat de televiziune Skyturk. „Cred că avem de lucru un pic mai mult, inclusiv în acest an, pentru a valoriza acest potenţial”, a adăugat el.
Aurescu a declarat că din perspectiva României, aderarea Turciei la UE aduce trei mari beneficii, respectiv o creştere a securităţii Uniunii Europene, o sporire a beneficiilor economice pentru statele membre, inclusiv România, şi o extindere mai mare a graniţelor europene la Marea Neagră.
„La 1 ianuarie 2007, când România şi Bulgaria au devenit membre UE, Marea Neagră a devenit o mare europeană”, a declarat el pentru Skyturk. „Iar de la aderarea în 2004, când România şi Bulgaria s-au alăturat Turciei în cadrul NATO, a devenit clar că nu mai putem ignora realităţile aceste aderări şi efectele acesteia în regiune”, a explicat el.
Un alt semnal de consolidare a relaţiilor dintre cele două ţări este semnarea unui memorandum privind participarea României la operaţiunea Armonie în Marea Neagră, un exerciţiu militar pentru securizarea strâmtorilor Bosfor şi Dardanele.