Boiko Borisov susţine că imigranţii ameninţă să distrugă echilibrul demografic al Bulgariei

Numărul imigranţilor care ajung în Bulgaria ameninţă să dezechilibreze "balanţa demografică" a ţării, a declarat premierul Boiko Borisov, joi, cu ocazia summitului UE pe tema imigraţiei, relatează publicaţia electronică EUObserver.

Urmărește
419 afișări
Imaginea articolului Boiko Borisov susţine că imigranţii ameninţă să distrugă echilibrul demografic al Bulgariei

Boiko Borisov susţine că imigranţii ameninţă să distrugă echilibrul demografic al Bulgariei (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Bulgaria are regiuni cu populaţie musulmană. Nu avem nimic împotriva musulmanilor. Dar atunci când vin tot mai mulţi musulmani din afară, ei pot schimba brusc demografia ţării", a declarat Borisov în faţa reporterilor, înaintea summitului extraordinar al UE.

În Bulgaria, 80 la sută din cei 7,2 milioane de locuitori sunt vorbitori de limbă slavă şi creştin ortodocşi. Ţara are o minoritate turcă musulmană ce reprezintă 10 la sută din populaţie şi o comunitate de romi, parţial musulmani.

Bulgaria are şi o minoritate de aşa-numiţi pomaks - etnici bulgari ai căror strămoşi au fost obligaţi de Imperiul Otoman să se convertească la islam în secolul al XVII-lea.

Musulmanii bulgari sunt bine integraţi şi au reprezentare politică. Minoritatea turcă are un partid care joacă un rol proeminent în politica naţională.

Totuşi, problemele economice au intensificat naţionalismul şi două partide naţionaliste care mizează pe retorica antiturcă şi antiromă au intrat în Parlament. Cel mai moderat dintre ele, Frontul Patriotic, face parte din coaliţia de guvernare a lui Borisov.

Deşi Bulgaria, spre deosebire de vecinii săi din Balcanii de Vest, a evitat conflictele interetnice sângeroase în timpul tranziţiei sale postcomuniste, ea se confruntă cu ameninţarea predicatorilor islamici radicali care pătrund în comunităţile sale musulmane sunnite moderate. O serie de operaţiuni ale poliţiei şi procese au avut loc împotriva unor astfel de activităţi în ultimii ani.

Ţara are o graniţă terestră de 259 de kilometri cu Turcia, unde se construieşte un gard pentru oprirea imigranţilor după începutul aşa-numitei Primăveri Arabe în 2011.

Borisov a declarat că poliţia de frontieră a arestat până la 300 de persoane pe zi la frontieră şi a făcut o comparaţie explicită cu Italia şi Grecia, care se confruntă cu sosirea a mii de imigranţi pe mare în fiecare an. "Este Italia sub o presiune mai mare decât Bulgaria? Bulgaria are cea mai lungă graniţă UE pe flancul de sud", a declarat Borisov.

Ţara, cea mai săracă din UE, găzduieşte aproximativ 4.000 de persoane în tabere de refugiaţi. Borisov a declarat că cere mai multe fonduri UE pentru operaţiunile de la graniţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici