- Home
- Externe
- BEIRUT, (21.08.2013, 18:11)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bombardamente violente în apropiere de Damasc: Cel puţin 100 de persoane ucise. Opoziţia susţine că sunt 1300 de morţi
Cel puţin 100 de persoane au fost ucise, miercuri, în bombardamentele violente împotriva bastioanelor rebelilor de la periferia Damascului, a afirmat o organizaţie neguvernamentală.
Urmărește
1366 afișări
Bombardamente violente în apropiere de Damasc: Cel puţin 100 de persoane au fost ucise (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
UPDATE: UE cere o anchetă urgentă în cazul presupusului atac cu arme chimice din Siria
Suspiciunile privind utilizarea armelor chimice de către regimul din Siria trebuie să facă obiectul unei anchete "imediate şi aprofundate", anunţă purtătorul de cuvânt al lui Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, relatează AFP.
"Am văzut cu o mare preocupare informaţii despre posibila utilizare a armelor chimice de către regimul sirian. Aceste acuzaţii trebuie să facă obiectul unei anchete imediate şi aprofundate", precizează oficialul UE într-un comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
"UE reafirmă că orice utilizare a armelor chimice, indiferent de ce parte din Siria, este total inacceptabilă", precizează el.
UPDATE: ONU, chemată să stabilească dacă în regiunea Damasc au fost folosite arme chimice
Liga Arabă, Marea Britanie şi Suedia au făcut apel la ONU, după ce regiunea Damasc a fost ţinta unor bombardamente violente, miercuri, iar militanţii au afirmat că a fost folosit un gaz toxic.
Anchetatorii ONU sunt în prezent în misiune în ţară pentru a stabili dacă au fost folosite arme chimice în conflictul soldat în peste doi ani cu peste 100.000 de morţi, potrivit Naţiunilor Unite.
Denunţând o "crimă soldată cu sute de victime în rândul civililor nevinovaţi", secretarul general al Ligii Arabe, Nabil el-Arabi, cere în acest comunicat ca autorii săi să fie aduşi în faţa "justiţiei penale internaţionale", afirmând că este "foarte surprins că această crimă a fost comisă chiar în prezenţa anchetatorilor ONU".
Opoziţia a acuzat regimul lui Bashar al-Assad că a folosit gaze toxice, iar liderul său, Ahmed Jarba, a cerut o "reuniune urgentă" a Consiliului de Securitate cu privire la acest "masacru".
Londra a anunţat că va "evoca în faţa Consiliului de Securitate" al ONU aceste acuzaţii privind folosirea armelor chimice în bombardamentele de la periferia Damascului, în timp ce Suedia a cerut Siriei să acorde "de urgenţă" acces anchetatorilor Naţiunilor Unite.
"Marea Britanie va evoca acest incident în faţa Consiliului de Securitate al ONU", a declarat într-un comunicat William Hague, ministrul britanic de Externe, care s-a declarat "profund preocupat de informaţiile potrivit cărora sute de persoane au fost ucise în bombardamente şi un atac cu armă chimică".
La rândul său, ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, a cerut Siriei să acorde "de urgenţă" acces anchetatorilor ONU pentru a afla dacă regimul a folosit arme chimice.
"Anchetatorilor ONU trebuie să li se permită de urgenţă accesul la locul presupuselor atacuri cu arme chimice de la periferia Damascului", a scris Bildt pe Twitter.
Autorităţile siriene au dezminţit că au recurs la astfel de arme, agenţia oficială Sana acuzând unele televiziuni prin satelit că difuzează informaţii "nefondate".
UPDATE: Opoziţia siriană susţine că 1300 de persoane au murit într-un atac cu arme chimice la Damasc
Opoziţia siriană a avansat cifra de peste 1.300 de morţi în presupusul atac cu arme chimice comis miercuri la periferia Damascului, relatează AFP.
Acest atac are loc în timp ce o echipă de experţi ai ONU se află în prezent în Siria pentru a ancheta folosirea armelor chimice în conflictul soldat cu peste 100.000 de morţi.
"Peste 1.300 de persoane ucise într-un atac cu arme chimice în Siria", afirmă opoziţia pe contul oficial de Twitter.
Armata siriană a negat categoric un astfel de atac, afirmând că este vorba de acuzaţii "nefondate".
Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cel puţin 100 de persoane au fost ucise în bombardamentele forţelor regimului asupra localităţilor din regiunea Damasc, fără să vorbească de o posibilă utilizare a unui gaz toxic.
Bombardamente de o violenţă foarte mare împotriva periferiei Damascului au fost auzite miercuri dimineaţa de locuitorii capitalei, unde cerul a fost acoperit de un nor gri.
"După miezul nopţii, forţele regimului şi-au intensificat operaţiunile militare în zonele Ghouta de Est şi Ghouta de Vest, regiunea Damasc, recurgând la aviaţie şi lansatoare de rachete", a declarat pentru AFP preşedintele OSDO, Rami Abdel Rahmane.
El a precizat că operaţiunea se concentra pe localitatea Madhamiyah el-Sham la sud-vest de capitală, subliniind că este "cel mai violent bombardament asupra acestei localităţi de la începutul campaniei militare a regimului" în regiune, în urmă cu mai multe luni.
Potrivit OSDO, care se sprijină pe o reţea extinsă de militanţi şi surse medicale şi militare, "forţele regimului încearcă să preia controlul" asupra Madhamiyah.
Organizaţia a menţionat, de asemenea, "şapte raiduri aeriene ale armatei în sectoarele oraşului Madhamiyah, în timp ce localitatea era ţinta bombardamentelor violente, la fel ca oraşul Arbine (...). Lupte violente au avut loc în acelaşi timp în jurul oraşelor Madhamiyah şi Daraya".
Comitetele populare de coordonare (LCC) vorbesc despre "mai multe sute de martiri şi tot atâţia răniţi, în principal civili, dintre care zeci de femei şi copii, prin folosirea (...) gazului toxic de către regimul criminal în localităţile din Ghouta de Est, în zori".
Ei acuză "regimul că a comis o crimă indescriptibilă cu ajutorul armelor chimice în aceste zone (...) umplând spitalele de campanie cu sute de victime, în timp ce există o gravă penurie de material medical necesar".
Comisia generală a revoluţiei siriene a difuzat, la rândul său, pe YouTube înregistrări video care ar ilustra "un masacru înspăimântător comis de forţele regimului cu ajutorul gazului toxic, ce a provocat zeci de martiri şi răniţi".
Într-una dintre aceste înregistrări, se pot vedea copii într-un spital de campanie, unde se încearcă să li se ofere primul ajutor şi li se pun măşti de oxigen pentru a-i ajuta să respire, în timp ce medicii încearcă să reanimeze alţi copii, ale căror corpuri nu poartă urme de sânge şi care par inconştienţi.
Într-o altă înregistrare video, câteva zeci de cadavre, între care două ale unor copii, zac pe jos, acoperite pe jumătate cu cearşafuri albe. "Genocid în oraşul Madhamiyah cu arme chimice" strigă cameramanul. Panicat, el se întreabă: "Părinţii mei? Tatăl meu şi mama mea? Unde sunt?"
OSDO a cerut comisiei internaţionale care anchetează folosirea armelor chimice în conflictul sirian să "meargă în zonele sinistrate şi să asigure accesul ajutoarelor medicale cât mai repede posibil" şi să verifice informaţiile care menţionează folosirea armelor chimice.
LCC au lansat un "apel urgent către toate organizaţiile umanitare internaţionale, inclusiv Crucea Roşie şi Semiluna Roşie, precum şi ONG-urile pentru apărarea drepturilor omului şi comunitatea internaţională să acţioneze de urgenţă pentru a salva civilii din Ghouta, pentru a asigura securitatea răniţilor şi a sparge blocada medicală şi alimentară impusă acestor zone dens populate".
Autorităţile siriene au dezminţit, miercuri, că au recurs la acest tip de arme, agenţia de presă oficială Sana acuzând unele televiziuni prin satelit că difuzează informaţii "nefondate".
O echipă a ONU se află în Siria de câteva zile, pentru a ancheta folosirea armelor chimice în conflict.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe