Bombardierele italiene au efectuat prima lor misiune în Libia

Două avioane de vânătoare italiene, de tip Tornado, echipate cu bombe, au participat, pentru prima dată, joi, la un raid aerian asupra Libiei, provocând furia Ligii Nordului, aliat-cheie al premierului Silvio Berlusconi, relatează AFP.

Urmărește
6 afișări

Cele două avioane, de tip Tornado IDS, au plecat de la Trapani, în Sicilia, dotate cu arme de precizie, pentru a bombarda "ţinte selectate", au confirmat surse din cadrul Ministerului Apărării, fără să specifice misiunea lor.

"Mergem din rău în mai rău", a comentat ministrul responsabil cu Simplificarea Legislaţiei, Roberto Calderoli, unul dintre liderii influenţi din cadrul Ligii Nordului.

El rezuma, astfel, sentimentul a numeroşi membri din conducerea formaţiunii sale, care şi-au exprimat iritarea, în ultimele zile, după anunţul-surpriză de luni seara al lui Berlusconi cu privire la participarea Italiei la bombardamentele asupra Libiei.

Liderul Ligii Nordului, Umberto Bossi, a subliniat joi seara că formaţiunea "nu vrea, cu siguranţă, să participe la îndepărtarea de la putere a Guvernului Libiei". "Să sperăm că va fi posibil să găsim o soluţie", a adăugat el.

"Dacă mergem acolo pentru a bombarda, până la urmă, dacă vrem să câştigăm, ne vom vedea nevoiţi să trimitem trupe la sol. Este mai bine să rămânem în afara tuturor acestor lucruri", a subliniat el.

"În opinia mea, nu putem câştiga cu bombardiere. (Liderul libian, colonelul Muammar) Kadhafi are o mulţime de arme ascunse în deşert şi un pachet de aur, pentru a plăti soldaţi", a apreciat acesta.

Până acum, Italia s-a mulţumit să pună la dispoziţia coaliţiei internaţionale şapte baze şi să procedeze la operaţiuni de neutralizare a sistemelor de radar şi de apărare antiaeriană.

Liga se opune cu putere bomabardamentelor asupra Libiei, pentru că se teme de un nou val de debarcări în masă a refugiaţilor pe coastele italiene. Aproximativ 30.000 de imigranţi, mai ales tunisieni, dar şi refugiaţi africani, nevoiţi să plece din cauza conflictului din Libia, au ajuns, de la jumătatea lui ianuarie, în sudul Italiei.

"Este o eroare care va avea drept consecinţe un val de imigranţi, trimişi de Kadhafi sau fugind de război", a apreciat, anterior, ministrul de Interne, Roberto Maroni, care face parte din conducerea Ligii Nordului.

Maroni s-a declarat "surprins de hotărârea (premierului Silvio) Berlusconi, care, în cadrul ultimului Consiliu de Miniştri, l-a oprit pe (ministrul Apărării, Ignazio) la Russa, care propunea participarea la bombardamente", exprimându-şi regretul că acesta a luat hotărârea "fără să se consulte cu nimeni, în mod neaşteptat".

În legătură cu un vot, prevăzut la 3 mai în Parlament, asupra moţiunilor prezentate de opoziţia de centru-stânga, Maroni a subliniat că "va fi ocazia de a prezenta poziţia" partidului său.

Comentatorii subliniau joi că, dacă Liga votează cu opoziţia, acest lucru echivalează cu o gravă ruptură cu Berlusconi, dacă premierul nu reuşeşte, până la scrutin, să atenueze furia aliatului său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici