- Home
- Externe
- HAGA, (11.06.2013, 06:53)
- Stefan Costin Anghel
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bombe atomice americane de patru ori mai puternice decât cele de la HIROSHIMA şi NAGASAKI, stocate pe teritoriul Olandei. Fost premier olandez: ”Este o nebunie”
Un fost premier olandez a dezvăluit că 22 de bombe atomice americane sunt stocate, în continuare, la o bază aeriană, în sud-estul Olandei, unde au fost transportate în timpul Războiului Rece.
Urmărește
20015 afișări
Bombe atomice americane de patru ori mai puternice decât cele de la HIROSHIMA şi NAGASAKI, stocate pe teritoriul Olandei. Fost premier olandez: ”Este o nebunie” (Imagine: AFP/ Arhiva Mediafax Foto)
Într-un documentar National Geographic despre forţele aeriene olandeze, Ruud Lubbers, care a condus Guvernul Olandei în perioada 1982-1994, afirmă că a fost însărcinat în 1963, pe când lucra la baza aeriană de la Volkel, în apropiere de Eindhoven, să ajute la instalarea acolo a acestor arme nucleare tactice.
El a povestit în emisiunea televizată intitulată "Zborul timpului", difuzată sâmbătă seara şi redifuzată luni, că i s-a cerut să camufleze aceste bombe pentru a trece drept "piese normale" de armament, cu scopul de a se evita vreo bănuială asupra adevăratei lor naturi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
"Dacă mergeţi la Volkel, încă avem «piese» care îndeplinesc o funcţie nucleară", a declarat Lubbers. "Mă întreb de ce mai sunt acolo, pentru că eu consider că este o nebunie", a adăugat el.
Presa olandeză a subliniat că Lubbers, un politician de centru stânga, este oficialul de cel mai înalt rang din Olanda care a recunoscut astfel în mod oficial existenţa acestui arsenal nuclear pe teritoriul ţării sale, dar că acesta este oricum un "secret ştiut de toată lumea" de mai mulţi ani.
Cotidianul economic NRC a scris că aceste bombe atomice, de tip B61, de 50 de kilotone, de până la patru ori mai puternice decât cele folosite la Hiroshima şi Nagasaki în al Doilea Război Mondial, au fost aduse în diverse baze din Europa în anii '60, ca arme de disuasiune faţă de un eventual atac din partea fostei Uniuni Sovietice.
La începutul anilor '80, în Olanda au avut loc proteste de amploare faţă de mobilizarea de focoase nucleare pe teritoriul ţării.
Întrebat despre prezenţa acestor arme în Olanda, ministrul de Externe Frans Timmermans s-a limitat să le răspundă jurnaliştilor că "aşa cum ştiţi, Guvernul olandez nu oferă nicio informaţie despre aceste subiecte".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe