Documentul se referă la formarea a peste 400 de mediatori şi 100 de jurişti, cu misiunea de a facilita inserţia economică şi socială a romilor.
„Aceasta va fi mijlocul care va permite romilor să facă legătura cu societatea civilă”, a apreciat secretarul general al Consiliului, Thorbjoern Jagland, care a convocat o „reuniune la nivel înalt” asupra acestui subiect.
Comisarul pentru Justiţie al Uniunii Europene (UE), Viviane Reding, prezentă la reuniune miercuri dimineaţa, declara că romii „vor fi una dintre priorităţile preşedinţiei ungare a Uniunii, în primul semestru al lui 2011”.
„Vor avea loc mai multe reuniuni ministeriale şi o mare conferinţă. Vrem o dinamică în creştere, pentru a-i scoate pe romi din situaţia în care se află”, adăuga ea.
Documentul adoptat la Consiliul Europei prevede un raport de etapă în mai 2011. Autorii acestuia subliniază că participarea activă a romilor este esenţială în vederea inserţiei lor sociale, reprezentată de accesul la educaţie, la sănătate şi la locuinţe. „Trebuie să-i facem autonomi”, a insistat Jagland.
România, una dintre ţările de origine a numeroşi romi plecaţi către alte ţări din Uniunea Europeană, a avut obiecţii în momentul votului.
Ea s-a alăturat consensului, dar cu o „rezervă de interpretare”. Aceasta sugerează ca responsbilitatea de a integra romii să revină ţărilor-gazdă, dacă aceştia stau în mod legal pe teritoriul respectiv cel puţin trei luni.
Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, s-a declarat „surprins” de această rezervă. „Nu trebuie să te dezbari (de romi) în ţările-gazdă (…). Libera circulaţie nu este libera instalare”, a subliniat el.
În cadrul acestei reuniuni, la care s-au deplasat doar câţiva miniştri din cele 47 de state membre, Lellouche a reacţionat şi faţă de unele declaraţii ale lui Reding. Comisarul luxemburghez a reafirmat miercuri că procedura de infringement contra Franţei nu a fost decât „suspendată”, subliniind că aceasta va fi anulată abia atunci când legislaţia franceză va fi efectiv modificată.
„Guvernul francez şi-a prezentat proiectele de schimbare a legislaţiei sale, recunoscând, astfel, că se afla în infracţiune”, a subliniat ea.
Comisia are dreptul să ceară explicaţii atunci când are îndoieli cu privire la aplicarea dreptului european, a recunoscut Lellouche. „Dar din momentul în care statul răspunde că nu există nici o infracţiune, trebuie încetat jocul, nu se vorbeşte cu cuvinte precum «ultimatum», nu este nevoie de acest gen de vocabular războinic sau insultător în interiorul UE”, a adăugat el.
Lellouche a insistat asupra necesităţii construirii de spitale, şcoli şi locuinţe „în ţările de origine” ale romilor, pentru că „soluţia nu este să vezi romi circulând în toată Uniunea Europeană, ci să aibă o viaţă normală în statul lor de origine”, a conchis el.