- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (22.01.2024, 13:15)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Borell: Planul israelian de distrugere a Hamas nu funcţionează, sunt necesare discuţii de pace
Planul Israelului de a distruge gruparea palestiniană islamistă Hamas din Gaza nu funcţionează, iar Uniunea Europeană trebuie să continue eforturile pentru a crea o „soluţie cu două state”, în ciuda opoziţiei israeliene, a declarat luni Josep Borrell, şeful politicii externe a UE.
Urmărește
508 afișări
Borell: Planul israelian de distrugere a Hamas nu funcţionează, sunt necesare discuţii de pace
Premierul israelian a reafirmat duminică o linie dură împotriva oricărui stat palestinian, deoarece acesta ar reprezenta „un pericol existenţial” pentru Israel. El a declarat că Israelul va continua să insiste asupra controlului deplin de securitate asupra întregului teritoriu aflat la vest de râul Iordan, care ar include Gaza şi Cisiordania ocupată de Israel.
Borrell a vorbit la reuniunea lunară a miniştrilor de externe din UE, la care au participat de data aceasta omologii din Arabia Saudită, Egipt şi Iordania, precum şi secretarul general al Ligii Arabe. Discuţiile se vor axa în principal pe consecinţele atacului lansat de Hamas împotriva Israelului la 7 octombrie şi pe ofensiva de represalii a Israelului în Gaza.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Ministrul israelian de externe, Israel Katz, şi ministrul palestinian de externe, Riyad al-Maliki, au avut apariţii separate la această reuniune, în cadrul căreia s-a făcut, de asemenea, un bilanţ al războiului din Ucraina.
Făcând aluzie la obiectivul declarat al Israelului de a anihila Hamas în războiul devastator care durează de trei luni din Fâşia Gaza, Borrell a declarat reporterilor: „Care sunt celelalte soluţii pe care le au în minte. Să-i facă pe toţi palestinienii să plece? Să-i ucidă pe toţi?...Modul în care distrug Hamas nu este cel mai bun mod de a face acest lucru. Ei pecetluiesc ura pentru generaţii întregi”.
Borrell a declarat că doreşte să continue eforturile internaţionale pentru a crea un proces care să ducă la un stat palestinian care să coexiste alături de Israel. Ultimele discuţii în acest sens au eşuat în urmă cu un deceniu, pe fondul neîncrederii reciproce şi al intransigenţei.
Ofensiva masivă aeriană şi terestră a Israelului în mica şi dens populata Gaza a ucis peste 25.000 de palestinieni, potrivit autorităţilor sanitare din enclava condusă de Hamas, a distrus zone construite şi a lăsat fără adăpost majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori.
Israelul a declarat că războiul ar putea continua timp de „multe luni” şi că nu se va odihni până când Hamas nu va fi eradicat, până când toţi ostaticii israelieni nu vor fi eliberaţi şi până când Fâşia Gaza nu va mai reprezenta o ameninţare la adresa securităţii.
„Ne-am angajat în peste 30 de ani de proces şi uitaţi-vă unde ne-a dus acest lucru”, a declarat reporterilor ministrul iordanian de externe Ayman Safadi, referindu-se la discuţiile de pace israeliano-palestiniene intermitente din anii 1990.
„Un moment al adevărului este în faţa noastră. Permitem unei agende rasiste radicale să dicteze viitorul sau ne unim şi spunem că drumul este clar, vrem pace pentru toată lumea şi o soluţie cu două state este singura cale, mergeţi mai departe şi puneţi-o în aplicare?”.
În scurte remarci adresate reporterilor, ministrul israelian de externe, Katz, a declarat că se află la Bruxelles pentru a discuta problema ostaticilor deţinuţi de Hamas şi pentru a reafirma că Israelul va desfiinţa Hamas şi îşi va restabili securitatea naţională. El nu a răspuns la întrebări.
Înaintea reuniunii de la Bruxelles, serviciul diplomatic al UE a trimis un document de discuţie celor 27 de ţări membre, sugerând o foaie de parcurs pentru pace în conflictul israeliano-palestinian în sens larg. În centrul planului se află un apel la organizarea unei „conferinţe de pace pregătitoare” de către UE, Egipt, Iordania, Arabia Saudită şi Liga Statelor Arabe, iar Statele Unite şi Organizaţia Naţiunilor Unite sunt, de asemenea, invitate să fie convocatorii reuniunii. Conferinţa ar urma să aibă loc chiar dacă israelienii sau palestinienii ar refuza să participe. Dar ambele părţi ar fi consultate la fiecare etapă a discuţiilor, în timp ce delegaţii ar încerca să elaboreze un plan de pace, sugerează documentul. Documentul intern, consultat de mai multe organizaţii de presă, inclusiv de Reuters, precizează că un obiectiv cheie al planului de pace ar trebui să fie crearea unui stat palestinian independent, „care să trăiască alături de Israel în pace şi securitate”.
Oficialii UE recunosc că oficialii şi diplomaţii israelieni nu manifestă în prezent niciun interes pentru aşa-numita soluţie cu două state, dar insistă că aceasta este singura opţiune pentru o pace pe termen lung. Partea palestiniană este profund divizată în ceea ce priveşte această abordare, Autoritatea Palestiniană, susţinută de Occident, care exercită o autonomie limitată în Cisiordania, a negociat cu Israelul, în timp ce Hamas, rivalul de nădejde al AP, a jurat să distrugă Israelul.
Biroul lui Netanyahu a declarat sâmbătă, după o convorbire telefonică cu preşedintele american Joe Biden, că Israelul trebuie să păstreze controlul de securitate asupra Gaza „pentru a se asigura că Gaza nu va mai reprezenta o ameninţare pentru Israel, o cerinţă care contrazice cererea de suveranitate palestiniană”.
Documentul UE sugerează, de asemenea, că participanţii la conferinţa de pace ar trebui să precizeze „consecinţele” pentru ambele părţi, în funcţie de acceptarea sau respingerea unui plan aprobat de adunare. Documentul nu precizează care ar putea fi aceste consecinţe, deşi UE dispune de anumite zone de influenţă potenţială.
Blocul comunitar este un furnizor important de ajutor economic pentru palestinieni şi are un acord de cooperare extins cu Israelul, care include o zonă de liber schimb. Unii oficiali au sugerat în privat că acest din urmă acord ar putea fi folosit pentru a influenţa Israelul.
„Toţi cei care spun că nu vor să audă de o astfel de soluţie nu au adus (în discuţie) nicio alternativă”, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe