Boris Elţîn era dezamăgit de succesorul său Vladimir Putin
„Nu voi spune că nu este adevărat”, a răspuns Iumaşev pentru ziarul Moskovski Komsomoleţ, care l-a întrebat dacă Elţîn (decedat în 2007) era „dezamăgit” de cel pe care el însuşi l-a desemnat succesor.
„Public, el nu s-a exprimat decât în legătură cu două lucruri: restabilirea imnului sovietic (care a fost înlocuit după căderea Uniunii Sovietice în 1991, n.red.) şi suprimarea alegerii guvernatorilor”, două decizii luate de Vladimir Putin în timpul celor două mandate ale sale la Kremlin (2000-2008), adaugă Iumaşev.
La aproape patru ani de la decesul său, „există în mod incontestabil tendinţe pe care Boris Nikolaevici le-ar fi regretat, aşa cum le regretăm şi noi”, declară Iumaşev.
Iumaşev, care este şi soţul fiicei mai mici a fostului preşedinte, Tatiana, nu expune criticile pe care le aduce politicii actuale duse de conducerea de la Kremlin.
Presa rusă a menţionat că, după sosirea la putere în anul 2000 a fostului agent al KGB Vladimir Putin – în prezent prim-ministru -, a existat un pact încheiat între Elţîn şi acesta, potrivit căruia familia fostului preşedinte nu va fi afectată.
Pe de altă parte, apropiaţii fostului preşedinte s-au abţinut până în prezent să critice politica dusă, în pofida punerii sub semnul întrebării a libertăţilor democratice obţinute în anii ’90.
Boris Elţîn, în acea perioadă bolnav şi cu imaginea deteriorată din cauza crizei economice, a războiurilor între clanuri şi a presiunii opoziţiei conservatoare, l-a desemnat în 1999 pe Putin, pe atunci director al FSB (fost KGB) şi necunoscut de public, în postul de premier. El a demisionat la 31 decembrie 1999.