Boris Johnson, după întâlnirea cu Joe Biden: Relaţia Marea Britanie-SUA-Europa are o "enormă importanţă strategică pentru prosperitatea şi securitatea lumii"

  • Boris Johnson, după întâlnirea cu Joe Biden: Relaţia Marea Britanie-SUA-Europa are o "enormă importanţă strategică"
  • Premierul britanic: "Relaţia dintre Marea Britanie şi SUA, relaţia dintre America de Nord şi Europa, introdusă în Carta Atlantică din 1941, pe care am reînnoit-o astăzi, are o enormă importanţă strategică"
Urmărește
5382 afișări
Imaginea articolului Boris Johnson, după întâlnirea cu Joe Biden: Relaţia Marea Britanie-SUA-Europa are o "enormă importanţă strategică  pentru prosperitatea şi securitatea lumii"

Boris Johnson, după întâlnirea cu Joe Biden: Relaţia Marea Britanie-SUA-Europa are o "enormă importanţă strategică"

Relaţia dintre Marea Britanie, Statele Unite şi Europa are o "enormă importanţă strategică", a afirmat premierul britanic, Boris Johnson, după întâlnirea cu preşedintele american, Joseph Biden, liderul britanic semnalând şi intenţia soluţionării problemelor apărute după Brexit în Irlanda de Nord.

"Nu cred că este o exagerare să spun că relaţia dintre Marea Britanie şi SUA, relaţia dintre America de Nord şi Europa, introdusă în Carta Atlantică din 1941, pe care am reînnoit-o astăzi, are o enormă importanţă strategică pentru prosperitatea şi securitatea lumii, pentru toate lucrurile în care credem, democraţie, drepturile omului şi stat de drept. Statele Unite şi Marea Britanie susţin aceste lucruri şi este incredibil de important să afirmăm acest lucru", a declarat Boris Johnson, conform cotidianului The Guardian.

Premierul britanic a declarat că acţiunile bilaterale se vor concentra pe teme de securitate internaţională, cooperarea în cadrul NATO şi contracararea schimbărilor climatice.

"Discuţia cu preşedintele SUA a fost extraordinară şi a durat mult", a precizat premierul britanic. "Am acoperit o serie de subiecte şi este minunat să ascultăm poziţiile Administraţei Biden, să îl ascultăm pe Joe Biden, pentru că sunt atât de multe lucruri pe care vor să le facem împreună, de la securitate, NATO la schimbările climatice, este minunat. Este o gură de aer proaspăt", a subliniat Boris Johnson.

Premierul britanic s-a declarat favorabil, după întrevederea cu preşedintele SUA, Joseph Biden, continuării eforturilor pentru aplicarea Protocolului nord-irlandez al Acordului Brexit, pe fondul tensiunilor cu Uniunea Europeană.

"Există armonie completă asupra necesităţii de a continua eforturile pentru a găsi soluţii în scopul de a garanta susţinerea Acordului de Pace de la Belfast", a declarat Boris Johnson, conform BBC News.

Întrebat dacă Joseph Biden l-a îndemnat să rezolve problemele apărute în Irlanda de Nord după retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Boris Johnson a afirmat: "Nu, nu a cerut, dar ceea ce pot spune este că SUA, Marea Britanie şi UE au un lucru pe care vor în mod absolut să îl facă, acela de susţinere a Acordului de Pace din Vinerea Mare şi de a ne asigura că este menţinut echilibrul procesului de pace".

Uniunea Europeană a avertizat că va reacţiona "ferm" dacă Marea Britanie nu va aplica în totalitate Protocolul Acordului Brexit în provincia Irlanda de Nord.

Washingtonul insistă ca Guvernul de la Londra să respecte statutul special al provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu Uniunea Europeană pentru garantarea Acordului de Pace din Vinerea Mare.

Retragerea Marii Britanii din UE a generat o stare generală de nemulţumire şi violenţe în provincia britanică Irlanda de Nord. Premierul nord-irlandez, Arlene Foster, a anunţat recent că va demisiona, în contextul crizei politice care a culminat cu violenţe din cauza apariţiei controalelor la limita administrativă cu restul Marii Britanii după Brexit.

Provincia britanică Irlanda de Nord menţine unele reglementări UE, în virtutea Acordului Brexit, pentru a fi evitate controalele vamale la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. În ultimele luni au apărut probleme privind transportul mărfurilor între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. Unele puncte vamale portuare au fost închise, după ce angajaţii responsabili de verificări au primit ameninţări. În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici